З окупованої росіянами території України вивезли ще сімох дітей – омбудсмен

Дехто із сімей пережив "справжнє жахіття" в окупації, підкреслив омбудсмен
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram

Сімох українських дітей вдалося вивезти з тимчасово окупованих територій (ТОТ) України, повідомив 3 квітня в Telegram уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Ще семеро дітей виїхали з ТОТ.  Україна надає допомогу в усьому необхідному. Діти з родинами виїхали із Запорізької та Херсонської областей. [...] Нині з ними спілкуються і допомагають представники нашого офісу, державні структури й благодійні організації", – написав він.

Омбудсмен зазначив, що "дехто із сімей пережив справжнє жахіття в окупації і став свідком того, як росіяни мародерили будинки місцевих мешканців, змушували брати російські паспорти, вчиняли насильство над українцями, змушувати дітей навчатися у школі за канонами "русского мира", а родини, де є хлопці-підлітки, виїжджали з ТОТ, аби їхніх дітей згодом не забрали до російської армії".

"Батьки дітей у нашому Центрі захисту прав дитини озвучили, що перспективи майбутнього на ТОТ не вписуються в подальше бачення життя їхніх сімей, тож ухвалили рішення виїхати на підконтрольну Україні територію. [...] Попереду чимало роботи: відновлення документів, влаштування дітей у навчальні заклади й гуртки, пошуки роботи та інше", – пояснив Лубінець.

Він вважає, що "шлях адаптації має бути легшим, адже спеціалісти надаватимуть необхідну медичну, психологічну, гуманітарну й соціальну допомогу, а відповідні держоргани зафіксують з їхніх слів факти російських злочинів, свідками яких вони стали".

З ТОТ регулярно повертають дітей, найчастіше це відбувається в Херсонській області.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни", офіційно Україна змогла підтвердити депортацію 19 546 дітей, повернути вдалося лише 388. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тис. дітей.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук говорила, що, оскільки частина території України зараз в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

7 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й омбудсменки РФ із прав дітей Марії Львової-Бєлової за незаконну депортацію українських дітей.

У квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, де депортацію українських дітей названо геноцидом.