Зеленський офіційно запропонував Раді перенести три свята

Зеленський подав до Ради законопроєкт про зміну дати святкування Різдва, Дня української державності та Дня захисників і захисниць України
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді змінити дату святкування Різдва і ще двох свят. Відповідний законопроєкт №9431 глава держави подав у Раду 28 червня.

У записці пояснення до законопроєкту зазначено, що більшість православних християн світу святкує Різдво Христове 25 грудня. Православна церква України 24 травня на архієрейському соборі затвердила повний перехід із 1 вересня на новоюліанський календар, за яким живе більшість православних церков світу і яким, зокрема, передбачено святкування Різдва Христового 25 грудня, а не 7 січня.

Проєкт закону про внесення змін до ст. 73 Кодексу законів про працю України передбачає, що Різдво Христове в Україні святкуватимуть 25 грудня.

День української державності запропоновано перенести з 28 липня на 15 липня.

Також Україна раніше святкуватиме День захисників і захисниць України. Це свято Зеленський пропонує перенести з 14 жовтня на 1 жовтня. Оскільки воно пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці (а його, згідно з новим церковним календарем, тепер святкуватимуть 1 жовтня).

Ці три дні є державними святами й вихідними днями. Проте за умов воєнного стану всі вони – звичайні робочі дні, як і сьогодні, 28 червня, День Конституції України.

Контекст:

24 травня стало відомо, що архієрейський собор Православної церкви України схвалив перехід на новий церковний календар.

Формально перехід на новий календар має затвердити ще помісний собор церкви 27 липня 2023 року з участю мирян. Але предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та група інших єпископів заявили "BBC News Україна", що питання вже вирішено і перехід на новий календар відбудеться 1 вересня.

Деякі свята з рухомими датами, такі як Великдень і Трійця, в Україні святкуватимуть за старим календарем. Такий перехід зі старого юліанського календаря на новий без урахування Великодня називають "новоюліанським календарем".

Перехід на новий церковний календар підтримує 63% українців. Про це свідчать опубліковані 8 червня результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг".