Зеленський: Потроху відходимо від блекауту. Найважче поки у Києві і 15 областях

Ситуація з електрикою "залишається складною" майже в усіх регіонах, зазначив Зеленський
Фото: EPA
В Україні весь день 24 листопада тривали роботи з відновлення енергопостачання, тепла, водопостачання та зв'язку після масованих ракетних ударів Росії.

Про це у вечірньому відеозверненні, яке опублікували у Facebook Офісу президента, повідомив глава Української держави Володимир Зеленський.

За його словами, станом на вечір проблеми з водою є ще у 15 областях.

"Найскладніше – Київська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Львівська, Полтавська і Харківська області. Але разом із подачею електрики на критичну інфраструктуру даємо водопостачання та тепло", – наголосив Зеленський.

Як розповів президент, ситуація з електрикою "залишається складною" майже в усіх регіонах.

"Але все ж потроху відходимо від блекауту – щогодини повертаємо живлення новим і новим споживачам. Найважче поки що у столиці і 15 областях: Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька. Проблеми є також і в інших регіонах. Енергетики, комунальники, бізнес – усі виконують свою частину роботи, щоб знову дати світло", – наголосив Зеленський.

В "Укренерго" поінформували увечері 24 листопада, що виробники електроенергії забезпечили приблизно 50% потреб українців.

"Уже працює значна частина теплоелектростанцій і гідроелектростанцій, поступово набирають потужність усі атомні станції, за винятком окупованої Запорізької АЕС", – повідомили у компанії.

Контекст:

Росія веде масований обстріл критичної інфраструктури України від початку жовтня.

Унаслідок обстрілів 23 листопада, за даними українського МВС, загинуло щонайменше 10 людей. За даними командування Повітряних сил ЗСУ, українські захисники збили 51 із 70 російських ракет і п'ять ударних БПЛА. Водночас, Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначали, що окупанти випустили по Україні 67 ракет.

Влучання в об'єкти критичної інфраструктури й інші об'єкти зафіксували, зокрема, у Києві, Київській, Львівській і Кіровоградській областях. Через пошкодження об'єктів енергосистеми чотири українські АЕС від'єднали від мережі, проблеми з електро-, водо- і теплопостачанням фіксували по всій країні.

Увечері 23 листопада регіони України почали під'єднувати до електрики, але в усі області її змогли подати лише до 15.00 24 листопада.