Зеленський у річницю трагедії Бабиного Яру: Найжахливіші злочини відбуваються, коли світ обирає мовчати

Зеленський: Вічний осуд кожному, хто винен у вбивствах у Бабиному Яру
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

Президент України Володимир Зеленський 29 вересня, у 83-тю річницю трагедії у Бабиному Яру, закликав світ реагувати на будь-яке насильство. Про це він написав у Telegram.

"29–30 вересня 1941 року, усього лише за два дні, у Києві нацисти розстріляли понад 30 тис. євреїв. "Дорогою смерті" вони гнали до яру мешканців міста цілими сім'ями – чоловіків, дітей, жінок, вагітних. Масштаби цього зла важко осягнути й досі", – написав він.

Президент нагадав, що загалом за час нацистської окупації приблизно 100 тис. людей убили в Бабиному Яру. Знищили фактично всю єврейську спільноту Києва й тих, хто намагався їх урятувати, зокрема представників інших національностей, зазначив він.

"Бабин Яр – страшний символ того, що найжахливіші злочини відбуваються тоді, коли світ обирає не помічати, мовчати, бути байдужим, бути недостатньо рішучим, аби дати злу гідну відсіч. Коли очі світу заплющені, людяність програє. Бабин Яр – наочний доказ звірства, на яке спроможні режими на чолі з вождями, що тримаються на залякуванні й насильстві. У будь-які часи вони нічим не відрізняються. Але має відрізнятися реакція світу. Це те, чого світ повинен був навчитися. Треба стояти на сторожі людяності, життя і справедливості. Треба захищатися від зла. Вічна пам'ять усім жертвам нацистів! Вічний осуд кожному, хто винен у вбивствах у Бабиному Яру!" – написав Зеленський.

Контекст:

Під час Другої світової війни гітлерівські війська використовували урочище Бабин Яр у північно-західній частині Києва як місце масових розстрілів мирного населення. 29 вересня 1941 року за наказом окупаційної адміністрації все єврейське населення зобов'язали з'явитися в Бабин Яр, де до 30 вересня розстріляли понад 33 тис. осіб. За різними оцінками, там убили від 70 тис. до 200 тис. людей.