Зеленський вимагає "швидких жорстких рішень" щодо оформлення прокурорами "фальшивих інвалідностей"

Зеленський повідомив, що призначив засідання РНБО
Фото: ЕРА

"Внутрішнім ворогом" для України є ситуація з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК). Про це у зверненні за підсумками 20 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський, стенограму опублікувала його пресслужба.

Президент зазначив, що є домовленості з партнерами щодо кількох нових пакетів оборонної й енергетичної підтримки України, але поки світ допомагає протистояти зовнішньому агресору, Росії, "у тилу тут, в Україні, стаються речі, із якими жодних ворогів не треба".

"Це реально внутрішній ворог. Те, що відбувається із МСЕК – медико-соціальними експертними комісіями – і нахабством людей, зокрема прокурорів, які скористались своїми зв’язками з МСЕК й оформили собі фальшиві інвалідності. Я чекаю від правоохоронців зокрема, передусім – СБУ, ДБР, Офісу генпрокурора – відповідних швидких жорстких рішень", – сказав Зеленський.

Він повідомив, що призначив із цього приводу засідання Ради національної безпеки й оборони.

Контекст:

16 жовтня редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов опублікував матеріал, у якому зазначив, що 49 прокурорів Хмельницької області оформили собі інвалідність. На його думку, до цього можуть бути причетними колишня керівниця Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Крупа, у якої під час обшуку виявили $6 млн, і її син Олександр Крупа, котрий очолював Пенсійний фонд у Хмельницькій області. Крупу арештували.

Обласний прокурор Хмельницької області Олексій Олійник, у якого виявили інвалідність, заявив, що наведена інформація "не в повній мірі відповідає дійсності". Того самого дня наказом генпрокурора Олійника звільнили з посади "за власним бажанням".

У зв'язку з поширенням цієї інформації Офіс генерального прокурора повідомив, що генпрокурор підписав наказ про проведення службового розслідування. В ОГПУ ЗМІ повідомили, що розслідування масштабне.