Зеленський: За дві доби через COVID-19 ми втратили у 10 разів більше людей, ніж за два роки війни

Зеленський: Жарту про те, яка ми сильна нація і що нам радіація, не треба давати друге життя
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеденський під час відеозвернення 10 листопада заявив, що за останні два дні в Україні від COVID-19 померло в 10 разів більше людей, ніж загинуло на Донбасі за два роки війни. Ролик опублікували на сторінці президента у Facebook.

За його словами, в Україні зараз понад 72 тис. ліжок для пацієнтів із COVID-19, обладнаних під'єднаним киснем.

“Медична система готова як ніколи, але не треба перевіряти це на собі. Жарту про те, яка ми сильна нація і що нам радіація, не треба давати друге життя. Нам треба берегти власне. За минулі два роки у боях на Донбасі загинуло 146 наших військовослужбовців. За минулі дві доби від COVID-19 померло понад 1,5 тис. наших людей. За дві доби через вірус втратили вдесятеро більше, ніж за два роки війни",  заявив він.

Президент закликав усіх вакцинуватися.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року у Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Від початку епідемії в Україні підтвердили 3,1 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 74,2 тис. пацієнтів. Дві доби поспіль у країні вмирає понад 800 пацієнтів із COVID-19 (816 протягом минулої доби та 833 – впродовж позаминулої).

В Україні поступово погіршується епідемічна ситуація, говорив 4 серпня заступник міністра охорони здоров'я – головний санлікар України Ігор Кузін. Улітку у країні фіксували менше ніж 2 тис. випадків щодня, у вересні показник зріс у рази. Четверта хвиля COVID-19 в Україні розпочалася раніше, ніж прогнозували, заявляв 11 жовтня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти та докази.

За даними уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, за час збройного конфлікту на Донбасі загинуло майже 14 тис. українців, із них 4 тис. – цивільні особи, зокрема 158 дітей.