Житомирська газета "Эхо" вимагає розслідувати напад директорки психоневрологічного інтернату на свою журналістку

Поліція закрила кримінальне провадження про побиття журналісток
Фото: mvs.gov.ua (архів)

У липні 2017 року на журналістку житомирської газети "Эхо" Світлану Міхальову і кореспондента "КП в Украине" Тетяну Кодак напали директорка Радомишльського психоневрологічного інтернату та її чоловік, розповіли в Національній спілці журналістів України. Невдовзі кримінальне провадження закрили у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Житомирська газета "Эхо" у відкритому листі звернулася до президента України Петра Порошенка, генпрокурора Юрія Луценка, голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка та омбудсмена Людмили Денісової з вимогою розслідувати напад на журналістку видання Світлану Міхальову. Про це повідомила прес-служба НСЖУ.

У листі йдеться про те, що в липні 2017 року на Міхальову і кореспондента "КП в Украине" Тетяну Кодак напала директорка Радомишльського психоневрологічного інтернату та її чоловік.

"Журналістів били в обличчя, штовхали, у хід ішли і руки, і ноги. Інцидент трапився, коли кореспонденти видань, проводячи журналістське розслідування щодо нелюдських умов утримання пацієнтів, брали інтерв'ю у одного з підопічних інтернату", – розповіли у НСЖУ.

Співробітники ЗМІ звернулися до райвідділку поліції, але кримінальне провадження за деякий час закрили через відсутність складу злочину.

"Річ у тім, що нападниця – колишня співробітниця міліції. Практично всі нинішні працівники вже тепер поліції – її колеги. Про яку об'єктивність може йти мова? Тож ми звернулися до прокуратури, щоб правоохоронні органи втрутилися і розслідування було проведено як належить. Нині за рішенням прокуратури слідство переведено до іншого, Коростишівського, району. Розраховуємо на об'єктивність тамтешніх правоохоронців і наполягаємо на притягненні до відповідальності нападниці за двома статтями: перешкоджання професійній діяльності журналістки та, уже за фактом нашого розслідування, використання праці недієздатних осіб", – сказав НСЖУ головний редактор "Эха" Володимир Яцкевич.

Секретар НСЖУ Валерій Макеєв переконаний, що кримінальне провадження було закрито незаконно.

"Міхальова не заходила самовільно на приватну територію, відрекомендувалася журналістом. Тож у діях кривдника журналістки чітко простежуються всі ознаки протиправних дій за ст. 171 (перешкоджання професійній журналістській діяльності) та ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України", – заявив він.