Журналіст показав відео, на якому нібито контрабандисти переносять сигарети із Закарпаття до Румунії через засніжену гору. Прикордонники відреагували

У ДПСУ перевіряють інформацію про контрабандистів, проте сумніваються у її достовірності
Скріншот: Віталій Глагола (official) / Telegram

На Закарпатті контрабандисти знайшли новий шлях доправлення сигарет до Румунії, для цього їм доводиться долати засніжену гору Менчул. Про це 13 грудня повідомив у Telegram журналіст Віталій Глагола.

Журналіст стверджує, що отримав відео на умовах анонімності від одного з контрабандистів і що його зняли 12 грудня. 

На кадрах видно, як кілька людей тягнуть коробки через гору. Журналіст пише, що свій маршрут контрабандисти розпочинають у селі Ділове Рахівського району (190 км від Ужгорода), потім переходять через гору Менчул до Румунії, де залишають сигарети у домовленому місці.

За інформацією Глаголи, за один такий "рейс" вони одержують €100150, на тиждень нелегальні торговці цигарками роблять три-чотири "рейси", заробляючи €1200–2400 на місяць.

На повідомлення журналіста відреагувала пресслужба Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України. У відомстві проінформували, що проводять перевірку, та зазначили, що зафіксована на відео ситуація неоднозначна у зв'язку з тим, що географічно гора Менчул розташована на відстані понад 10 км від державного кордону (пряма відстань по карті, без урахування рельєфу місцевості).

Окрім того, додали прикордонники, 12 грудня глибина снігового покриву в горах на цьому напрямку сягала одного метра, що є серйозною перешкодою для руху, особливо з тяжкою ношею.

"На даний час на ділянці Мукачівського прикордонного загону ознак, які б свідчили про здійснення протиправної діяльності, не зафіксовано", – додали у пресслужбі.