ФІФА закрила рейтинг сторінки чемпіонату світу через новий флешмоб українців

Українці продовжують тиснути на ФІФА, протестуючи проти покарання Віди (праворуч)
Фото: ЕРА

Українці провели другий флешмоб, спрямований проти Міжнародної федерації футболу. Цього разу користувачі соціальної мережі Facebook обвалили рейтинг сторінки чемпіонату світу. У такий спосіб українці висловили протест у зв'язку з покаранням екс-гравців "Динамо" Огнєна Вукоєвича і Домагоя Віди.

Після флешмобу "Слава Україні!" на сторінці в мережі Facebook Міжнародної федерації футболу (ФІФА) користувачі соцмережі обвалили рейтинг ще однієї сторінки організації. Цього разу ФІФА закрила можливість залишати рейтингову оцінку та відгуки на сторінці, присвяченій чемпіонату світу з футболу.

Як і у випадку з офіційною сторінкою ФІФА, користувачі ставили найнижчу оцінку сторінці та писали у відгуках "Слава Україні!".

Скріншот: Fifaworldcup / Facebook

Після того, як в останньому чвертьфінальному матчі чемпіонату світу з футболу, який відбувався у РФ, збірна Росії програла збірній Хорватії, екс-гравці київського "Динамо" Домагой Віда та Огнєн Вукоєвич передали вітання своєму колишньому клубу та Україні. Віда прокричав: "Слава Україні!" А Вукоєвич заявив, що "ця перемога за "Динамо" та за Україну!".

Згодом Віда сказав, що просто передав привіт своїм друзям в Україні. "Жодної політики. Це жарт", – зазначив він.

У ФІФА повідомили, що винесли Віді попередження.

Федерація футболу Хорватії закликала захисника збірної країни Віду і члена хорватської делегації на чемпіонаті світу з футболу Вукоєвича утримуватися від будь-яких заяв, які можна інтерпретувати політично.

9 липня в мережі опублікували ще один запис із Відою зі словами "Слава Україні!". У ФІФА пообіцяли вивчити і цей ролик.

Віду і Вукоєвича підтримали президент Петро Порошенко, міністр закордонних справ Павло Клімкін і глава Федерації футболу України Андрій Павелко.

10 липня Вукоєвича виключили з делегації збірної Хорватії на ЧС у Росії.

Після заяв ФІФА і Хорватського футбольного союзу українці влаштували флешмоб у Facebook: на сторінці Міжнародної федерації футболу вони почали писати "Слава Україні!" і пояснюювали, що це стандартне привітання в Україні, у якому немає політики. Незабаром організація закрила доступ до рейтингу сторінки.

12 липня Віда вибачився за два відеоролики зі словами "Слава Україні!".