Іспанський клуб покарають за образи на адресу Зозулі – посол

Зозуля грає у складі "Альбасете" з вересня 2017 року
Фото: Albacete Balompié S. A. D / Facebook

Дисциплінарна комісія, до складу якої ввійшли представники Національної федерації футболу Іспанії та Ла Ліги, застосує санкції проти клубу "Райо Вальєкано", чиї фанати ображали українського нападника клубу "Альбасете" Романа Зозулю, навіть у разі, якщо українець не буде подавати в суд. Про це повідомив посол України в Іспанії Анатолій Щерба.

Іспанський футбольний клуб "Райо Вальєкано", чиї фанати ображали українського нападника клубу "Альбасете" Романа Зозулю, буде покарано. Про це посол України в Іспанії Анатолій Щерба заявив в інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 24 грудня.

"Покарання буде. Передусім для клубу. І воно, у принципі, уже є: дисциплінарна комісія, яка складається із представників як національної федерації футболу, так і Ла Ліга, застосує санкції до цього клубу. Скажімо, якщо будуть догравати другий тайм цього матчу, то це відбудеться при порожніх трибунах. Також можуть бути застосовані відповідні фінансові санкції для того, щоб покарати за те, що така провокація трапилася", – сказав він.

Щерба зауважив, що це відбудеться навіть у разі, якщо Зозуля не буде подавати в суд позов проти вболівальників.

Він додав, що в лютому 2017 року, коли сталася схожа провокація з боку ультрас "Райо Вальєкано", Ла Ліга подала позови проти 17 фанатів, але справа не мала розвитку через те, що Зозуля вирішив не подавати таких позовів.

Зозуля в Іспанії має підтримку абсолютної більшості громадян, підкреслив посол.

"На минулому тижні відбулася моя зустріч у штаб-квартирі футбольної ліги в Мадриді, у ході якої іспанська сторона засвідчила повну підтримку Роману Зозулі та запевнила, що до клубу "Райо Вальєкано" можуть бути застосовані фінансові санкції", – додав він, зазначивши, що має намір зустрітися з керівництвом державного секретаріату Іспанії у справах спорту та Королівської футбольної федерації Іспанії для обговорення цієї ситуації.

15 грудня наприкінці першого тайму матчу другого дивізіону чемпіонату Іспанії "Райо Вальєкано" – "Альбасете" вболівальники господарів поля скандували "Zozulya puto nazi" – "Зозуля – нацистська шльондра". Через це арбітр зупинив гру, на другий тайм "Альбасете" відмовилася виходити. На момент зупинки рахунок у матчі був 0:0.

Віцепрезидент "Альбасете" Віктор Варела сказав, що для Зозулі це дуже важка ситуація. Президент "Райо Вальєкано" Рауль Мартін Преса засудив поведінку вболівальників.

Зозуля після інциденту підкреслив, що він – патріот, і це не є злочином.

Українець грає у складі "Альбасете" з вересня 2017 року.

Він перейшов у цю команду після того, як зірвався його трансфер у "Райо Вальєкано". У лютому 2017 року ультрас "Райо Вальєкано", які дотримуються вкрай лівих політичних поглядів, прийшли на тренування команди і розгорнули банер зі словами: "Тут не місце для нацистів".

Фанати були незадоволені тим, що Зозуля підтримує українських військових, які беруть участь в операції Об'єднаних сил на Донбасі. Після цього Зозуля вирішив відмовитися від трансферу.