Росії загрожує недопуск на Олімпіаду 2020

У 2017 році комісія МОК довічно відсторонила Зубкова від участі в Олімпійських іграх за порушення антидопінгових правил
Фото: rusbob.ru

Міжнародний олімпійський комітет може застосувати до РФ жорсткі санкції через вердикт Московського міського суду, який поновив у статусі олімпійського чемпіона на території Росії бобслеїста Олександра Зубкова, який вживав допінг, пояснили в Олімпійському комітеті РФ.

5 грудня Олімпійський комітет Росії (ОКР) подав апеляцію на постанову Московського міського суду, який визнав недійсним на території РФ рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) про позбавлення президента Федерації бобслею Росії Олександра Зубкова звання олімпійського чемпіона через обвинувачення у вживанні допінгу. Про це 6 грудня повідомила прес-служба ОКР.

В ОКР зазначили, що "одержали офіційне повідомлення від Міжнародного олімпійського комітету (МОК) із проханням надати сприяння і здійснити необхідні юридичні заходи", щоб домогтися виконання у РФ рішення CAS.

У заяві ОКР підкреслюють, що рішення Московського суду порушує Нью-Йоркську конвенцію 1958 року про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень.

"Якщо буде встановлено, що положень Олімпійської хартії МОК не виконують на території Російської Федерації, це може спричинити жорсткі санкції, аж до повного усунення російських спортсменів від участі в Олімпійських іграх у складі олімпійської команди Росії й під прапором Російської Федерації вже 2020 року в Токіо", – зазначили у прес-службі.

У 2017 році комісія МОК довічно відсторонила Зубкова від участі в Олімпійських іграх за порушення антидопінгових правил. Окрім того, МОК ухвалив рішення позбавити бобслеїста двох золотих медалей зимової Олімпіади в Сочі. Пізніше спортивний арбітраж зняв із Зубкова довічне відсторонення, залишивши чинним анулювання результатів Олімпійських ігор 2014 року.

21 листопада 2018 року Московський міський суд відновив Зубкова у статусі олімпійського чемпіона на території РФ і дозволив йому залишити собі медалі.