У Парижі стартує Паралімпіада 2024. Україна матиме найбільше представництво в історії

У Парижі стартує Паралімпіада 2024
Фото: EPA

У Парижі 28 серпня стартує літня Паралімпіада 2024, яка триватиме до 8 вересня. Україну представлятиме 140 спортсменів. Про це 22 серпня повідомила пресслужба Національного паралімпійського комітету України.

Українська команда візьме участь у 17 із 22 видів спорту, представлених на Іграх: боча, парабадмінтон, паравеслування академічне, паравелоспорт, волейбол сидячи, голбол, парадзюдо, паралегкоатлетика, паратеніс настільний, парапаверліфтинг, параканое, паратріатлон, параплавання, парастрільба кульова, парастрільба з лука, паратхеквондо, фехтування на візках.

Це найбільше представництво України у видах спорту, попередній рекорд – 15.

Збірна України складається зі спортсменів із 20 регіонів України. Наймолодшому, Дмитрові Суханову, який змагатиметься в параплаванні, 15 років. Найстаршим в українській збірній є 60-річний волейболіст Анатолій Андрусенко. Він є учасником першої за часи незалежної України Паралімпіади в Атланті 1996 року.

У складі національної збірної команди України 101 спортсмен з ураженням опорно-рухового апарату, із них 34 – пересуваються в колісному візку, 30 спортсменів із порушеннями зору, із яких семеро тотально незрячих, а також дев'ятеро спортсменів із порушеннями розумового й фізичного розвитку.

Також до складу національної збірної увійшло двоє спортсменів, які пішли на фронт від початку повномасштабної війни. Це Дмитро Мельник, учасник Паралімпіади 2016, який є оператором дрона, і парамедик Євгеній Корінець, котрий втратив ногу через поранення під Бахмутом. Вони представлятимуть державу у волейболі сидячи.

Контекст:

XVII літні Паралімпійські ігри – восьмі літні Ігри за участі спортсменів-паралімпійців України. За роки незалежності українські паралімпійці взяли участь у семи літніх і семи зимових Паралімпійських іграх та вибороли загалом 613 медалей.

Україна на Паралімпійських іграх 2020 у Токіо завоювала 98 медалей і посіла шосте місце за кількістю золотих нагород.