Бронзова призерка Олімпіади Магучіх розповіла, які країни пропонували їй змінити громадянство

Магучіх (праворуч) виграла бронзову медаль на Олімпіаді 2020 у Токіо
Фото: EPA
Бронзова призерка Олімпіади 2020 у Токіо з легкої атлетики Ярослава Магучіх заявила, що їй пропонували виступати за інші країни. Про це українська стрибунка у висоту розповіла в інтерв'ю YouTube-каналу "Бегущий Банкир", опублікованому 25 жовтня.

"Я не можу переїхати, я не бачу себе в якійсь іншій країні. Жити, вчитися – не бачу взагалі. Подорожувати – так, будь ласка, жити – тільки в Україні... Не знаю, що буде через 10–15 років", – сказала Магучіх.

Ведучий каналу Андрій Оністрат запитав легкоатлетку, чи пропонували їй інші країни змінити громадянство.

"Багато країн, Німеччина кликала, [тренерці] Тетяні Володимирівні [Степановій] із Кіпру дзвонили, США... Багато країн, але коли ти сильно не зациклюєшся на цьому, ну запропонували – запропонували, ну все, куди?" – відповіла Магучіх.

Контекст:

Українська стрибунка у висоту Магучіх, вигравши бронзу на Олімпіаді в Токіо 7 серпня, обнялася із росіянкою Марією Ласіцкене, яка виборола золото в цій самій дисципліні. У соцмережах розкритикували українку і звернули увагу на те, що Магучіх є молодшою лейтенанткою Збройних сил України, а Ласіцкене – капітанкою збройних сил РФ.

За легкоатлетку заступилися інші спортсмени-олімпійці – каратист Станіслав Горуна, борець і нардеп від "Слуги народу" Жан Беленюк. Її підтримали і у Федерації легкої атлетики України.

Магучіх, повернувшись із Токіо 12 серпня, прокоментувала ситуацію. "Я представляю Україну на міжнародному рівні із 2017 року, і я дуже пишаюся тим, що піднімаю наш прапор і співаю гімн", – сказала вона. Спортсменка також подякувала воїнам, які захищають Україну на фронті, і пояснила, що після фіналу Олімпіади відчувала такі сильні емоції, що хотілося "обійняти весь світ".

Ласіцкене сказала, що "головне, щоб Ярославі та іншим українським дівчаткам було спокійно і комфортно", і наголосила: "Жодні заяви не змінять мого теплого ставлення і поваги до [українських спортсменок]".

У Міноборони України пообіцяли "належним чином ознайомити" спортсменів-військовослужбовців із доктриною публічного спілкування.

Міністр спорту України Вадим Гутцайт закликав усіх підтримати Магучіх, "щоб потім ми не побачили її в іншій країні".