Facebook блокує ексфутболіста Хохлова через прізвище. Росіянин через суд вимагає $2 млн компенсації за моральну шкоду

За словами Хохлова, проблема з його прізвищем у соцмережах виникла наприкінці весни
Фото: Sport-Express / Спорт-Экспресс / Facebook
Російський ексфутболіст, а нині тренер клубу "Ротор" (Волгоград) Дмитро Хохлов подав позов до суду Москви на корпорацію Facebook (США). Вона сприймає його прізвище як образу, пише "Октагон".

Зрештою Хохлов не може використовувати ні Instagram, ні Facebook.

Як розповів колишній російський спортсмен, його прізвище Хохлов соцмережі блокують за будь-якої згадки. А хто з друзів його використовує – "потрапляють у бан на тиждень".

За словами Хохлова, проблема з його прізвищем у соцмережах виникла наприкінці весни.

"Октагон" зазначає, що на початку вересня відбулося попереднє засідання у справі Хохлова проти Facebook.

Ексфутболіст вимагає заборонити корпорації "вчиняти щодо Хохлова певні дії", повідомив виданню прессекретар Солнцевського райсуду російської столиці Георгій Єнгібаров.

Хохлов також розраховує на компенсацію моральної шкоди, він оцінив збитки у розмірі 150 млн руб. (понад $2 млн, за даними Центробанку РФ), додав "Спорт-Экспресс". Facebook поки що не відреагував на позов і його публічне висвітлення, сказала адвокатка тренера Анна Варганова.

Наступне засідання у справі Хохлова призначено на 5 жовтня.

Хохлов протягом кар'єри виступав у складі російських клубів, а також іспанського "Реал Сосьєдад". За збірну РФ футболіст зіграв 56 матчів, забив шість м'ячів. Із травня 2021 року Хохлов – головний тренер ФК "Ротор" із Волгограда.

Контекст:

Адміністрація Facebook почала блокувати слово "хохол" у публікаціях у соцмережі приблизно з 2015 року. Їх видаляють як такі, що не відповідають нормам спільноти.

Наприкінці червня 2015 року про видалення у Facebook запису зі словом "хохли" говорив російський письменник Едуард Багіров. Окрім того, адміністрація соцмережі на тиждень заблокувала йому доступ до його облікового запису.

У липні заступник керівника Роскомнагляду Максим Ксензов заявляв, що адміністрація Facebook видалила його пост, в якому було слово "хохли".

Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова назвала блокування користувачів Facebook, які вживають слово "хохол", "найбезглуздішим і тому дуже небезпечним" виявом цензури. Вона поцікавилася, чи буде заблоковано акаунт користувачів, які вживають слова "кацап", "москаль".