Глава ФІФА запропонував Ізраїлю та Палестині спільно провести чемпіонат світу 2030

Інфантіно вважає, що про проведення спільного чемпіонату можна мріяти
Фото: EPA

Президент ФІФА Джанні Інфантіно провів зустріч із прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом і запропонував йому провести Чемпіонат світу з футболу 2030 року в Ізраїлі та сусідніх країнах, включно з територією Палестини. Про це 13 жовтня написав The Telegraph.

Інфантіно зазначив, що про це можна мріяти.

"З огляду на підписання "угод Авраама", чому не провести турнір в Ізраїлі та сусідніх близькосхідних країнах, включно з Палестиною?" – сказав він.

Представник Беннета повідомив, що глава ФІФА висловив ідею про те, що Ізраїль міг би провести чемпіонат світу з футболу разом з іншими країнами регіону, передусім з Об'єднаними Арабськими Еміратами.

The Telegraph зазначив, що візит Інфантіно до Ізраїлю палестинці сприймуть негативно. Вони скасували зустріч між главою ФІФА і Палестинською футбольною асоціацією.

Контекст:

Від моменту проголошення незалежності 1948 року Ізраїль перебуває у стані конфлікту з арабськими країнами, незважаючи на фактичне розташування в одному регіоні. Особливо напружені відносини в Ізраїлі з палестинцями, які є арабами, але не мають власної держави і територій. Арабські країни вважають Ізраїль загарбником Палестини й агресором.

Палестинська адміністрація розірвала зв'язки з Ізраїлем 2020 року через план тодішнього прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньяху щодо анексії значної частини Західного берега. Цю територію палестинці хочуть собі для майбутньої незалежної держави разом із сектором Гази. Зв'язки відновили в листопаді, після того як від плану анексії відмовилися.

Ізраїль і Палестина регулярно обмінюються ракетними ударами. Особливо сильно їхні відносини загострилися у травні 2021 року через судове рішення про виселення кількох палестинських сімей із району Шейх Джаррах у Східному Єрусалимі. Протести переросли в сутички між палестинцями-протестувальниками та євреями.

За даними Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), представники ХАМАС запустили в бік населених пунктів у Ізраїлі 4340 ракет. Більшість ракет перехопила система протиракетної оборони "Залізний купол". У відповідь Ізраїль атакував цілі в секторі Гази.

Військові ЦАХАЛ заявили, що під час 11 днів конфлікту на Близькому Сході зруйнували понад 100 км тунелів у секторі Гази й убили приблизно 225 членів ХАМАС і "Палестинського ісламського джихаду", зокрема 25 старших командирів, повідомляє The Times of Israel. За даними міністерства охорони здоров'я Палестини, жертвами конфлікту стали 230 жителів сектору Гази, приблизно 1710 осіб дістали поранення. В Ізраїлі загинуло 12 осіб, понад 350 осіб було поранено.