Ярославський: У нас із Тереховим залізобетонна домовленість щодо відновлення футбольної інфраструктури, юридичні моменти він вирішить

Олександр Ярославський: І стадіон, і база, і будівля академії мають бути у власності міста
Фото: Канали Футбол 1,2,3 / YouTube
У Харкові не врегульовано юридичного статусу частини футбольної інфраструктури, яка пройшла процедуру спецконфіскації, тому футбольний клуб "Металіст" зараз не тренується на базі у Високому, яку побудував бізнесмен Олександр Ярославський у межах підготовки Харкова до Євро 2012. Про це Ярославський повідомив в опублікованому в YouTube 19 січня інтерв'ю телеканалам "Футбол 1/2/3".

Бізнесмен нагадав, що харківська футбольна інфраструктура, побудована до Євро 2012, складалася з двох частин. Перша пройшла процедуру спецконфіскації в українського бізнесмена Сергія Курченка: це база, будівля футбольної академії, частина підтрибунних приміщень стадіону. Друга – це частина стадіону, яку Харків одержав у власність від обласної ради. На сьогодні цілісності цієї частини юридично ще не відновлено, зазначив Ярославський.

"Коли ми починали "Металіст", ми дали обіцянку – і люди в нас повірили. Я пообіцяв уболівальникам, що ми зробимо команду, що ми почнемо відновлювати інфраструктуру, хоча вона мені не належить. У межах приватно-міського партнерства по клубу є залізобетонна домовленість із [мером Харкова] Ігорем Тереховим, що він довідновить інфраструктуру й утримуватиме її, а я зроблю класну команду, яка гратиме щонайменше в Лізі Європи. І стадіон, і база, і будівля академії мають бути у власності міста. Станом на сьогодні частина її (стадіон) – біля міста, частина – на шляху до міста. Там є юридичні моменти, про них краще в мера Ігоря Терехова запитати. Але я впевнений: те, що він обіцяє, він виконує", – наголосив президент клубу.

ФК "Металіст" не використовує бази в селищі Високому, і в клубі до кінця не розуміють, у якому вона стані, додав він. Команда тренується на полях Академії футболу, які належать бізнесмену за умовами інвестиційного договору. Ярославський відповів, що хоче повернути "Металіст" на його базу.

"Звісно ж! Я її будував. У 2005 році, коли я туди прийшов, там щури бігали, ми від них палицями відбивалися. Там було все розвалено, стояла якась скошена кибитка, і з лопатками ходили в ліс до туалету. Кожен сантиметр я побудував – усе своїми руками", – розповів бізнесмен.

Він наголосив, що готовий допомагати відновлювати інфраструктуру клубу після врегулювання всіх юридичних моментів.

"Зараз, поки питання висить у повітрі, поки база в незрозумілому стані, я туди не їжджу. Щойно все вирішать юридично, я готовий навіть допомагати там фінансово, як це було зі стадіоном. Ви ж пам'ятаєте, що тут коїлося? Коли я прийшов сюди і побачив, на що його перетворили, я ледь розриву серця не дістав. За 10 років знищили все, що тільки можна було. Ми відновили. Я витратив гроші не на свою власність.І навіть якщо вони мені ніколи не повернуться, нехай буде подарунок харків'янам. Я не хочу бачити стадіон таким, яким він був. І база вбита вся, впевнений, що ніхто нею не займається. І будівля академії стоїть убита всередині. Ті ж морози вбивають систему опалення. І це триває. Нехай сьогодні це державна чи міська власність, але ж вона стає непридатною!" – обурився Ярославський.

Контекст:

У 2012 році український бізнесмен, власник групи компаній ВЕТЕК та медіахолдингу UMH Group Сергій Курченко купив ФК "Металіст" у Ярославського. У 2016 році клуб через фінансові проблеми припинив участь у чемпіонаті України з футболу. До цього клуб входив до трійки найкращих команд України.

Ярославський інвестував понад $5 млн у відновлення стадіону "Металіст" та створення 14 нових сучасних тренувальних полів футбольної академії. Торік у травні бізнесмен заявив про наміри відродити футбольний клуб.

"Українські новини" зазначають, що на домашні поєдинки торік на стадіоні збиралося в 10 разів більше вболівальників, ніж на всі матчі клубів вищої ліги.

"Лише за перші три години продажу квитків на матч нинішнього складу із зірками минулих років 28 травня 2022 року було продано 1 тис. квитків", – пише агентство.