Клуби – засновники Суперліги уникли санкцій УЄФА

В УЄФА вирішили не видаляти клуби – засновники Суперліги Європи із клубних турнірів під егідою футбольного союзу
Фото: EPA
Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) вирішив не застосовувати санкції до клубів – засновників Суперліги Європи. Таке рішення ухвалили на засіданні виконавчого комітету УЄФА 23 квітня, повідомляє AS.

Інформацію підтвердили в Асоціації європейських клубів (ECA).

"Після подій цього тижня ми хочемо рухатися далі і надихнути світову футбольну спільноту перед поверненням матчів найближчими вихідними. Клуби можуть досягти успіху як на полі, так і за його межами,  лише якщо ми працюватимемо спільно", – ідеться в заяві ECA у Twitter.

Отже, матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів і Ліги Європи відбудуться за участю команд – засновників нового футбольного турніру. Однак це залишає ймовірність санкцій надалі, зазначає AS.

Як ідеться на сайті футбольного союзу, "виконком ознайомився з останньою інформацією, яка стосується так званої Суперліги, зокрема можливими кроками, які УЄФА планує зробити".

Контекст:

У ніч на 19 квітня 12 головних футбольних європейських клубів оголосили про створення нового турніру – Суперліги Європи. До складу клубів-засновників увійшли шість команд англійської Прем'єр-ліги – "Арсенал", "Челсі", "Ліверпуль", "Манчестер Сіті", "Манчестер Юнайтед" і "Тоттенгем", – а також по три клуби з Італії та Іспанії: "Інтер", "Мілан", "Ювентус", "Барселона", "Реал" і "Атлетіко". Очікували, що до Суперліги приєднається ще три клуби.

В УЄФА новий турнір назвали "цинічним проєктом", який засновано на особистих інтересах кількох клубів. Турнір також розкритикував прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон. На його думку, Суперліга завдасть великої шкоди футболу.

Президент УЄФА Александер Чеферін заявив, що футболісти, які зіграють у турнірі Суперліги Європи, не зможуть виступити у складі своїх національних команд на чемпіонатах світу та Європи.

19 квітня член виконкому УЄФА, президент Данського футбольного союзу Єспер Меллер повідомив, що 23 квітня УЄФА на позачерговому засіданні виконкому може видалити з Ліги чемпіонів трьох півфіналістів турніру – "Челсі", "Манчестер Сіті" і "Реал".

Голова новоствореної Суперліги Європи і президент ФК "Реал" (Мадрид) Флорентіно Перес заявив про можливість провести свій чемпіонат світу з футболу для членів Суперліги.

Як заявила пресслужба УЄФА 20 квітня, проти створення футбольної Суперліги одноголосно виступили всі 55 футбольних європейських асоціацій, які входять у Союз європейських футбольних асоціацій.

20 квітня клуби, які заявили про створення нового турніру, почали з нього виходити. Зараз у Суперлізі залишаються лише "Ювентус", "Реал" і "Барселона".