На Олімпіадах замість гімну Росії лунатиме музика Чайковського – Олімпійський комітет РФ

Росія підготувала екіпірування і музику до Олімпійських ігор, на яких не зможе використовувати свій прапор і гімн
Фото: EPA
Міжнародний олімпійський комітет (МОК) затвердив запропонований Росією фрагмент із Концерту для фортепіано з оркестром №1 Петра Чайковського як заміну гімну РФ на Олімпійських іграх у Токіо 2021-го й у Пекіні 2022 року. Про це повідомляють на сайті Олімпійського комітету Росії (ОКР).

Президент ОКР Станіслав Поздняков заявив, що тепер у російської олімпійської команди "є всі елементи айдентики".

"Прапор Олімпійського комітету Росії з кольорами нашого триколора. Офіційне екіпірування, легко впізнаване як для наших співвітчизників, так і для вболівальників будь-якої іншої країни, навіть без жодних написів. І ось тепер музичний супровід, мелодія, під яку будуть ушановувати російських олімпійців у Токіо та Пекіні", – цитує Позднякова сайт ОКР.

Повідомляють, що найближчим часом МОК надішле повідомлення про це в усі міжнародні спортивні федерації з літніх та зимових олімпійських видів спорту, у Міжнародний параолімпійський комітет та оргкомітети Олімпійських ігор у Токіо та Пекіні.

Контекст:

Через санкції Всесвітнього антидопінгового агентства Росії до грудня 2022 року заборонено виступати на міжнародних змаганнях під прапором своєї країни та використовувати гімн.

Причиною дискваліфікації РФ стало те, що в переданих даних Московської лабораторії ВАДА виявило маніпуляції з допінг-пробами російських спортсменів.

Росію підозрювали, зокрема, у підміні допінг-проб чемпіонів і призерів Олімпіади 2014.

Фрагмент із Концерту для фортепіано з оркестром №1 Петра Чайковського вже використовували на церемоніях нагородження чемпіонатів світу з ковзанярського спорту та фігурного катання – у лютому 2021 року його вибрав для використання замість гімну Союз ковзанярів Росії.

ОКР пропонував використовувати пісню "Катюша" радянського композитора Матвія Блантера як заміну гімну на Іграх у Токіо та Пекіні, але в середині березня Спортивний арбітражний суд (CAS) відхилив запит, оскільки вважав, що пункт санкцій "будь-який гімн, пов'язаний із Росією" поширюється на будь-яку пісню, що має асоціацію або зв'язок із країною, і "Катюша" серед них, повідомляв портал Inside the Games.