Шаблю олімпійської чемпіонки Харлан продали на аукціоні за 10 млн грн. Гроші підуть на турелі "ШаБля", які окупанти називають "косою смерті"

Переможний поєдинок Харлан приніс Україні золото в Парижі
Фото: EPA

Шаблю української фехтувальниці Ольги Харлан, із якою вона перемогла на Олімпіаді 2024, продали на онлайн-аукціоні на підтримку Збройних сил України за 10 млн грн. Про це повідомив в Instagram 15 серпня організатор аукціону, Благодійний фонд Сергія Притули.

"Шаблю двократної олімпійської чемпіонки, найтитулованішої української спортсменки в історії Олімпіади Ольги Харлан щойно було продано за 10 млн грн! Усі кошти спрямовуємо на закупівлю автоматизованих турелей "ШаБля" для нашої піхоти!" – ідеться в повідомленні.

Переможцем аукціону став харківський футбольний клуб "Металіст 1925". 

Фонд оголосив онлайн-аукціон 12 серпня. Тоді зазначили, що йдеться про шаблю, якою було завдано переможного уколу у фінальному поєдинку з командного фехтування на Олімпійських іграх у Парижі.

"Ця шабля вже принесла золото Україні, а ми зробимо так, щоб вона принесла користь на фронті!" – підкреслили у фонді. 

Контекст:

"ШаБля" – автоматизований дистанційно керований вогневий комплекс, призначений для стаціонарного встановлення на нерухомі об'єкти або спецтранспорт, ідеться на сайті Всеукраїнського центру волонтерів. Наприклад, на блокпостах або на кордоні – для захисту від безпілотників.

"Дуже часто низько літаючі БПЛА запускаються бойовиками для розвідки позицій української армії і після спроби його знищення позиції накриваються "Градом". Турель "ШаБля" дозволяє збити БПЛА на дальніх підступах, що не дає можливості виявити позиції ЗСУ для ворожої артилерії", – ідеться в описі.

На турель можна встановлювати станкові гранатомети й кулемети. За допомогою неї також можна знищувати живу силу й легку бронетехніку.

"Окупанти називають модуль "ШаБля" "косою смерті", – заявляв віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.