У Федерації легкої атлетики пояснили, чому не скерували тренера з українською спортсменкою Килипко на Олімпіаду

Килипко посіла п'яте місце
Фото: EPA
Особистого тренера української спортсменки Марини Килипко не скерували на Олімпіаду в Токіо через квоти на прибуття офіційних осіб делегації і її місце у світовому рейтингу. Про це йдеться в заяві Федерації легкої атлетики України (ФЛАУ), опублікованій 7 серпня.

У федерації пояснили, що на Олімпіаду можна було скерувати кількість офіційних осіб, яка дорівнює 50% кількості спортсменів, тобто 16 осіб.

"Критерії для включення до складу команди особистих тренерів: місце атлета у топдесятці світового рейтингу; атлет бере участь у двох або більше видах змагань; до складу команди входять два або більше атлетів одного тренера. Стрибунка з жердиною Марина Килипко станом на 3 липня, коли Виконком ФЛАУ розглядав і надсилав склад команди на затвердження Національному олімпійському комітету, посідала 22-ге місце у світовому рейтингу", – ідеться в повідомленні.

У ФЛАУ заявили, що під час змагань для допомоги Килипко скерували тренерів переможців і призерів Олімпійських ігор та чемпіонатів світу В'ячеслава Калиниченка і Віталія Петрова.

Контекст:

5 серпня Килипко посіла п'яте місце у змаганнях зі стрибків із жердиною на літніх Олімпійських іграх у Токіо. Це найкращий результат у стрибках із жердиною на Олімпіаді в історії України, але не найкращий у кар'єрі спортсменки – її особистий рекорд 4,7 м.

Після фіналу спортсменка розплакалася і розкритикувала дії федерації, зокрема те, що з нею не було тренера.

Олімпійські ігри 2020 року мали відбутися в Токіо із 24 липня до 9 серпня минулого року, але через поширення коронавірусної інфекції змагання перенесли на 2021 рік. Вони почалися 23 липня і триватимуть до 8 серпня. В Олімпіаді бере участь приблизно 11 тис. спортсменів.

Зараз в активі українських спортсменів 16 медалей (одна золота, п'ять срібних і 10 бронзових). Як повідомляють на сайті Олімпіади, вона посідає 42-ге місце у фінальному заліку (16-те – за кількістю медалей).