Веслувальниці Рибачок заборонили змагатися в човні із заліпленим написом "Я – українка" на Олімпіаді 2024

Рибачок не дозволили змагатися на своєму човні
Фото: EPA

Українська спортсменка Анастасія Рибачок мала на Олімпіаді проблеми із човном через напис "Я – українка". Міжнародна федерація каное (ICF) заборонила змагатися на цьому човні попри те, що спортсменка заліпила напис. Про це 8 серпня пише "Суспільне Спорт".

До півфіналу Олімпіади 2024 в жіночих каное-одиночках пройшло двоє українських веслувальниць – Рибачок і Людмила Лузан. На кваліфікаційний старт Рибачок вийшла на іншому човні – чорного кольору з написом "Ukraine" ("Україна") на борту. Як вона повідомила виданню після чвертьфіналу, у заїздах вона змагалася в каное, яке належить Лузан. 

"Виникла ситуація з моїм написом, його змусили прикрити. Через те, що ЗМІ роздули такий скандал в інтернеті, то мені у принципі заборонили в ньому виходити. Не скажу, що вони неправі, – це правило, як мені пояснило ICF, існує вже давно. Як бачите, інші країни взагалі не мають написів. Проблема в тому, що ані штаб команди, ані ICF не знали, що не можна написів", – сказала Рибачок. За її словами, на Олімпіаду вона приїхала з одним човном, тому їй довелося позичити човен у Лузан. Та привезла із собою два човни, але, за словами Рибачок, на одному з них теж був патріотичний напис. Після ситуації із забороною човна Рибачок спортсменка вирішила свій навіть не діставати із чохла.

Як зазначила Рибачок, фактично перед перегонами їй поставили ультиматум: або не виходити на старт, або шукати новий човен. "У мене варіантів не було", – додала веслувальниця.

У човні, який належить Лузан, Рибачок стала переможницею чвертьфінального заїзду. І двічі випереджала за часом свою партнерку по збірній: у кваліфікації подолала 200 метрів за 47,04 секунди, у чвертьфіналі — за 47,11 секунди. Найшвидший виступ Лузан відбувся у чвертьфіналі — виграла його із часом 47,42 секунди.

Півфінальні заїзди за участю Лузан і Рибачок у каное-одиночках відбудуться 10 серпня.

Контекст:

Олімпійські ігри в Парижі триватимуть до 11 серпня 2024 року. Україну на Олімпіаді 2024 представляє найменша в історії кількість спортсменів – 140.