"А якщо додати прямий діалог із Кремлем, усе вийде". Медведчук виступив за надання автономії тимчасово окупованому Донбасу

Медведчук: Колись мені Єльцин у бесіді щодо ситуації в Чечні сказав: "Вікторе, знаєш, ми їм дали стільки суверенітету, щоб вони вдавилися!"
Фото: EPA

Український політик Віктор Медведчук уважає, що Україна має вести прямий діалог із "владою" на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

Лідер руху "Український вибір" та парламентер від України в тристоронній контактній групі із врегулювання ситуації на Донбасі Віктор Медведчук уважає, що Україна має надати автономію тимчасово окупованим територіям Донецької і Луганської областей. Про це він заявив в інтерв'ю каналу "112 Україна", яке вийшло 25 серпня.

"Якщо ми хочемо повернути цих людей і ці території, ми маємо йти на компроміс. А приклади таких компромісів є. Я зараз не хочу розповідати про Чечню і склад РФ, як її повертали. Колись мені Борис Єльцин у бесіді щодо ситуації в Чечні сказав: "Вікторе, знаєш, ми їм дали стільки суверенітету, щоб вони вдавилися!" І все відбулося. Вони взяли цей суверенітет, а потім повернулися до складу РФ і розпорядилися саме так цим суверенітетом. Та у них же було все незалежне. Ми не кажемо, що з Донбасом треба чинити саме в такий спосіб. У них був міждержавний договір між Чеченською Республікою і РФ. А Башкортостан хіба не так повертали? А Татарстан не так?.. Сьогодні моя позиція: ми маємо йти шляхом пошуку компромісу, і цей компроміс я бачу в наданні автономії", – заявив Медведчук.

Він також уважає, що Україна має вести прямий діалог із "владою" на тимчасово окупованих територіях.

Ведучий запитав, чи є ватажки "ЛНР" і "ДНР" Леонід Пасічник та Олександр Захарченко самостійними фігурами.

"Адже все одно, як скажуть у Кремлі..." – зазначив журналіст.

"А якщо ми додамо до цього прямий діалог із Кремлем, усе вийде, я впевнений", – сказав Медведчук.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У 1991 році було проголошено незалежну Чеченську Республіку Ічкерію. У 1994 році почалася перша Чеченська війна, під час якої РФ намагалася відновити контроль над територією. У серпні 1996 року чеченські партизани заволоділи містами Грозний і Гудермес, після чого між Ічкерією і федеральним урядом РФ було підписано Хасавюртівські угоди, у яких Росія де-факто визнала незалежність Ічкерії, а з її території було виведено російські війська. Водночас світова спільнота не визнавала самопроголошеної держави.

Друга чеченська війна тривала з 1999-го до 2009 року. У підсумку Хасавюртівські угоди було розірвано, Чеченську республіку Ічкерію оголосили терористичною організацією, а на території Чечні встановили російську владу.