Приблизно 40 країн визнало РФ причетною до інциденту зі збитим безпілотником ОБСЄ на Донбасі

У жовтні на Донбасі збили безпілотник місії ОБСЄ
Фото: osce.org

Інцидент зі збитим безпілотником місії ОБСЄ потрібно розглядати у контесті численних обмежень свободи пересування спостерігачів, які відбуваються переважно в не підконтрольних уряду районах Донецької і Луганської областей, ідеться у заяві Євросоюзу, до якої приєдналася низка країн.

Приблизно 40 країн визнало Росію причетною до інциденту зі збитим безпілотником спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі. Про це йдеться в заяві Євросоюзу, озвученій на форумі ОБСЄ у Відні 8 листопада.

"Факти свідчать, що Росія та збройні формування, які вона підтримує, несуть відповідальність за інцидент, і потрібне пояснення з боку РФ. Ми підкреслюємо, що будь-яке втручання в технічне обладнання СММ суперечить букві і духу Мінських угод. Відповідальних за будь-який умисний збиток, знищення або втрату безпілотників СММ та інших засобів мають притягнути до відповідальності як у політичному, так і у фінансовому плані", – ідеться в заяві.

У ЄС зазначили, що інцидент потрібно розглядати в контесті численних обмежень свободи пересування місії ОБСЄ, які відбуваються переважно в не підконтрольних уряду районах.

У документі підкреслюють, що країни підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України.

Окрім членів Євросоюзу, до заяви приєдналися Македонія, Чорногорія, Албанія, Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн, Україна, Молдова, Грузія, Андорра та Сан-Марино.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

27 жовтня безпілотник СММ ОБСЄ зник над окупованим бойовиками "ДНР" районом Донбасу. Протягом приблизно 35 хвилин до втрати зв'язку із БПЛА з певною періодичністю помічали перешкоди внаслідок глушіння.

У штабі операції Об'єднаних сил заявили, що апарат збили засоби протиповітряної оборони збройних формувань РФ.