Бойовики на Донбасі сприймають пандемію як сприятливий момент для ескалації конфлікту – МЗС України

МЗС України закликало РФ виконати свої зобов'язання
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Досягнення прогресу в ситуації на Донбасі є важливим елементом глобальних зусиль щодо протидії коронавірусній інфекції, вважають у МЗС України.

Бойовики на Донбасі використовують ситуацію з поширенням коронавірусної інфекції для ескалації збройного конфлікту. Про це 1 квітня заявили в Міністерстві закордонних справ України.

"МЗС України поділяє стурбованість наших французьких та німецьких партнерів щодо відсутності прогресу у процесі мирного врегулювання на Донбасі на тлі пандемії COVID-19, висловлену 30 березня у спільній заяві міністрів закордонних справ цих країн. Саме у цей день на Донбасі від російських обстрілів загинув ще один захисник України, а троє інших були поранені. Така активність російських окупаційних сил на Донбасі свідчить про те, що глобальну загрозу коронавірусу вони сприймають як сприятливий час для ескалації", – ідеться в повідомленні.

В українському зовнішньополітичному відомстві закликали Росію як сторону конфлікту негайно виконати свої зобов'язання згідно з Мінськими домовленостями, зокрема забезпечити стійке припинення вогню на Донбасі.

"Ми розглядаємо цей крок не лише як необхідну передумову для прогресу на інших напрямках мирного процесу, але й як важливий елемент глобальних зусиль із протидії поширенню COVID-19 у дусі мирних закликів генерального секретаря ООН", – зазначили у МЗС України.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

За даними МОЗ, станом на 10.00 1 квітня в Україні лабораторно підтверджено 669 випадків інфікування COVID-19, померло 17 осіб. За деякими даними, померлих більше.

Спалах COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса, станом на 1 квітня загальна кількість інфікованих у світі перевищила 861 тис. осіб, із них майже 179 тис. – одужало, а 42 365 – померли.