Бойовики на Донбасі зосереджують важку техніку поблизу лінії розмежування – українська сторона СЦКК

Українська сторона СЦКК зазначає, що збройні формування Російської Федерації вкотре демонструють стійке небажання дотримуватися Мінських домовленостей
Фото: ЕРА (архів)

Збройні формування Російської Федерації зосереджують десятки одиниць танків, гаубиць і зенітно-ракетних комплексів у місцях, розташованих із порушенням ліній відведення та постійних місць зберігання, повідомила українська сторона в Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню на Донбасі.

Бойовики на Донбасі не виконують узятих на себе зобов'язань щодо відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін. Про це 12 травня повідомила українська сторона у Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню на сторінці у Facebook прес-центру штабу операції Об'єднаних сил.

У центрі зазначають, що збройні формування Російської Федерації зосереджують десятки одиниць танків, гаубиць і зенітні ракетні комплекси в місцях, розташованих із порушенням ліній відведення та постійних місць зберігання.

"За даними звіту спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, 4 травня на основі даних повітряного спостереження виявлено наявність 14 реактивних систем залпового вогню на так званому полігоні поруч із населеним пунктом Міусинськ. Також представниками місії ОБСЄ виявлено озброєння, розміщене за лініями відведення, але поза межами виділених місць зберігання на не підконтрольних урядові районах", – розповіли у СЦКК.

Зокрема, зафіксовано 12 танків на полігоні неподалік від населеного пункту Шимшинівка, 12 танків, сім самохідних гаубиць і 13 буксируваних гаубиць, а також три зенітні ракетні комплекси на полігоні поблизу міста Міусинськ та 24 танки на полігоні біля населеного пункту Круглик. Окрім того, 7 травня на полігоні неподалік від населеного пункту Покровка на схід від Донецька міжнародні спостерігачі зафіксували щонайменше п'ять танків Т-72.

"Українська сторона СЦКК зазначає, що збройні формування Російської Федерації вкотре демонструють стійке небажання дотримуватися Мінських домовленостей, відверте нехтування взятих на себе зобов’язань у рамках тристоронньої контактної групи щодо відведення важкого озброєння по всій лінії розмежування сторін", – підкреслюють у заяві.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

12 лютого 2015 року в Мінську тодішні лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд й Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи щодо врегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів із виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення військових дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.