Бойовики не почали синхронного демонтажу фортифікаційних споруд біля мосту у Станиці Луганській – українська сторона СЦКК

Біля мосту у Станиці Луганській не почали демонтажу фортифікаційних споруд
Фото: EPA

Українська сторона змушена була припинити демонтаж фортифікаційних споруд у районі мосту біля Станиці Луганської, тому що його не почали бойовики, повідомили у Спільному центрі з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі.

Бойовики на тимчасово окупованих територіях Луганської області 20 серпня не почали синхронно демонтажу фортифікаційних споруд біля мосту у Станиці Луганській. Про це у Facebook повідомив пресцентр штабу операції Об'єднаних сил із посиланням на українську сторону у Спільному центрі з контролю і координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі.

Українська сторона розпочинала демонтаж об 11.00, повідомили у СЦКК. Напередодні про це попереджали Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ та Російську Федерацію.

"Однак російська сторона не надала згоду на демонтаж фортифікаційних споруд, тому незаконні збройні формування окремих районів Луганської області (ОРЛО) синхронно не розпочали демонтаж. Унаслідок чого українська сторона змушена була припинити зазначені вище роботи. Також незаконні збройні формування РФ під загрозою застосування зброї, якої на ділянці розведення не повинно бути, не допускають українську сторону для проведення ремонтних робіт на зруйнованій частині мосту", – повідомили в центрі.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними РФ бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Росія офіційно не визнає свого вторгнення на територію України, незважаючи на продемонстровані факти й докази.

Автомобільний міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській підривали кілька разів, остаточно його було зруйновано після сутички 19 березня 2015 року. На його місці спорудили тимчасовий дерев'яний міст.

Із 2016 року тривали переговори про розведення сил і озброєнь у районі Станиці Луганської. Перший етап розведення відбувся 26 червня 2019 року. 27 червня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що підрозділи "ЛНР" було відведено вглиб не контрольованої українським урядом території. 30 червня в ОБСЄ заявили, що розведення сил і засобів у Станиці Луганській завершили.

8 липня президент України Володимир Зеленський дав бойовикам 10 днів на демонтаж бетонних конструкцій у Станиці Луганській. Ватажок терористичної організації "ЛНР" Леонід Пасічник заявив, що будь-які односторонні дії України щодо відновлення мосту у Станиці Луганській бойовики сприймуть як акт агресії.

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі 17 липня домовилася про демонтаж фортифікацій біля мосту у Станиці Луганській. 31 липня група домовилася про початок розмінування територій, прилеглих до мосту.

17 серпня у штабі ООС повідомили, що піротехніки Державної служби з надзвичайних ситуацій України обстежили 2 га площі в районі мосту й виявили 197 вибухонебезпечних предметів.