Бойовики обстріляли житловий будинок у Золотому, де провели розведення сил і засобів – ГПУ

Обстріл стався 21 грудня
Фото: gp.gov.ua

Правоохоронці задокументували факт обстрілу бойовиками житлового будинку в Золотому-4 Луганської області. За версією слідства, обстріл вели саморобним вибуховим пристроєм із використанням міни калібру 82.

Бойовики на Донбасі 21 листопада обстріляли житловий будинок у населеному пункті Золоте-4 в Луганській області, де в листопаді відбулося розведення сил і засобів. Про це повідомляє пресслужба Генеральної прокуратури України.

"Прокурори департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, ГПУ, здійснюючи процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, знову зафіксували порушення норм міжнародного гуманітарного права військовослужбовцями збройних сил РФ та членами незаконних збройних формувань "ДНР" та "ЛНР", які ведуть артилерійські обстріли мирного населення та об'єктів цивільної інфраструктури. Так, задокументовано факт прицільного обстрілу 21 грудня 2019 року міста Золотого-4 Попаснянського району Луганської області, де відбулося розведення військ", – ідеться в повідомленні.

Під час огляду місця події прокурори Генеральної прокуратури України виявили пошкоджений житловий будинок. За версією слідства, обстріл вели саморобним вибуховим пристроєм із використанням міни калібру 82 мм.

"Вживаються заходи щодо встановлення осіб, причетних до вчинення зазначеного злочину, а здобуті докази буде використано у справах проти Російської Федерації в міжнародних та національних судах", – зазначили в Генпрокуратурі.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Процес дзеркального відведення озброєнь у Золотому завершили 1 листопада 2019 року, його розпочали 29 жовтня.

26 листопада ОБСЄ верифікувала завершення процесу розведення сил і засобів у Золотому.