Бойовики продовжують саботувати ремонт мосту в Станиці Луганській – українська сторона СЦКК

Міст у Станиці Луганській ремонтувати не почали
Фото: Луганська обласна державна адміністрація / Facebook

Як заявила українська сторона Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі, бойовики відмовили в доступі до зруйнованої частини мосту в Станиці Луганській Луганської області представникам "Укртрансмосту".

Бойовики продовжують саботувати ремонт мосту в Станиці Луганській Луганської області. Про це йдеться в повідомленні української сторони Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі (СЦКК), опублікованому 1 вересня на сторінці пресцентру штабу операції Об'єднаних сил у Facebook.

"Зокрема, 31 серпня 2019 року окупаційна адміністрація відмовила в доступі до зруйнованої частини мосту на ділянці розведення №1 "Станиця Луганська", представникам "Укртрансмосту". У зв’язку з цими обставинами представники "Укртрансмосту" змушені були покинути ділянку розведення №1, не провівши вивчення ділянки зруйнованого мосту для визначення обсягів проведення подальших відновлювальних робіт. Окрім того, сьогодні, 1 вересня 2019 року, було заплановано демонтаж, розбирання та вивіз елементів конструкцій зруйнованого мосту, прибирання бар’єрного загородження, вивіз пошкоджених металевих конструкцій, а також прибирання будівельного сміття", – ідеться в повідомленні.

Сьогодні представники української сторони СЦКК провели зустріч із дзеркальними патрулями спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

"Було продемонстровано готовність наших розрахунків до проведення робіт по обстеженню ділянки місцевості біля мосту, розбирання та розчищення завалів зруйнованої частини мосту. Через СММ ОБСЄ до незаконних збройних формувань РФ було доведено нашу готовність до проведення робіт, на що була отримана відмова щодо гарантій безпеки та відмова їх забезпечити, пояснюючи відсутність детального плану відновлювальних робіт. Варто наголосити, що блокування окупаційною адміністрацією робіт у Станиці Луганській у черговий раз свідчить про цілеспрямоване недотримання збройними формуваннями Російської Федерації та їхніми найманцями своїх зобов’язань, пов’язаних із відновленням інфраструктури в даному районі", – резюмували в українській стороні СЦКК.

Автомобільний міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській підривали кілька разів, остаточно його було зруйновано після зіткнення 19 березня 2015 року. На його місці спорудили тимчасовий дерев'яний міст.

Із 2016 року тривали перемовини про розведення сил і озброєнь у районі Станиці Луганської. Перший етап розведення відбувся 26 червня 2019 року. 27 червня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що підрозділи "ЛНР" було відведено вглиб не контрольованої українським урядом території. 30 червня в ОБСЄ заявили, що розведення сил і засобів у Станиці Луганській закінчилося.

8 липня президент України Володимир Зеленський дав бойовикам 10 днів на демонтаж бетонних конструкцій у Станиці Луганській. Ватажок терористичної організації "ЛНР" Леонід Пасічник заявив, що будь-які односторонні дії України щодо відновлення мосту у Станиці Луганській бойовики сприйматимуть як акт агресії.

17 липня ТКГ домовилася про демонтаж фортифікацій біля мосту у Станиці Луганській.

31 липня група домовилася про початок розмінування територій, прилеглих до мосту. 17 серпня у штабі ООС повідомили, що піротехніки ДСНС обстежили 2 га площі в районі мосту і виявили 197 вибухонебезпечних предметів.

20 серпня українська сторона СЦКК заявила, що бойовики не почали синхронного демонтажу фортифікаційних споруд біля мосту у Станиці Луганській.

Під час відеоконференції тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі члени СММ ОБСЄ зазначили, що бойовики не виконали взятих на себе зобов'язань із демонтажу фортифікацій, повідомила 29 серпня речниця представника України у ТКГ Леоніда Кучми.