Бойовики змінили пріоритети – зараз під обстріл на Донбасі все частіше потрапляють мирні громадяни – військовий експерт Жданов

Жданов: Порятунок утопальника – справа рук самого утопальника. Якщо ми хочемо захиститися – треба захищатися
Фото: Олег Жданов / Facebook

Утрати серед цивільного населення на Донбасі можуть зумовити серйозний соціальний протест в Україні, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

Загострення ситуації на Донбасі пов'язане з тим, що Росія не несе ніякого покарання за свої дії на сході України, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" колишній офіцер оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковник запасу Олег Жданов.

"Бойовики активізувалися ще в травні. Літня кампанія йде, як і минулого року: це найзручніший час для ведення бойових дій. До того ж міжнародно-політична ситуація склалася так, що вплинути на Росію зараз фактично нікому. Нормандський формат на паузі, про мінський я взагалі мовчу – це клуб для добрих друзів. Раніше хоч американці звертали на це увагу, але зараз у США свої проблеми. Та й у Європи теж. Тобто РФ користується безкарністю. У Москви розв'язані руки, і вона творить на Донбасі, що хоче. Вони намагаються тиснути на нас із метою змусити виконувати "Мінськ", – зазначив Жданов.

Він наголосив, що президент України Петро Порошенко намагається уникати зустрічей із громадянами, які незадоволені тривалими бойовими діями на Донбасі.

"Бойовики змінили пріоритети – зараз під обстріли на Донбасі все частіше потрапляють мирні громадяни. Від початку року ми втратили 112 військовослужбовців, понад 300 бійців поранені. Хай як цинічно це звучить, держава перетворила ці цифри в суху статистику. І ми теж адаптувалися до цього. А ось утрати серед цивільного населення можуть бути сприйняті суспільством зовсім по-іншому. Це може викликати серйозний соціальний протест. Порошенко останнім часом виступає виключно в "клітці", куди пускають тільки тих громадян, які не будуть обурюватися. На відкритих зустрічах у нього все частіше запитували, коли закінчиться війна. Тобто нетерпимість суспільства досягає межі. І Росія цим користується", – підкреслив співрозмовник.

На його думку, президент РФ Володимир Путін готовий іти на будь-які кроки, щоб досягти своїх цілей, які стосуються України.

"Путін дуже витончено намагається просунути свої ідеї. Наприклад, президент Молдови Ігор Додон заявив про необхідність поставити ультиматум Придністров'ю: куди вони підуть – у Молдову чи в Україну? Це спроба створити прецедент для федералізації України, адже Придністров'я відмовиться повертатися в Молдову. А слідом за ними в Україну потягнуться "ДНР" і "ЛНР". Тобто для досягнення своїх цілей Путін готовий іти навіть на такі кроки. А Порошенко лише те й робить, що розповідає про відсутність альтернативи "Мінську". І ми продовжуємо ховати наших бійців. Порятунок утопальника – справа рук самого утопальника. Якщо ми хочемо захиститися – треба захищатися", – резюмував Жданов.

Протягом минулої доби бойовики 73 рази відкривали вогонь по позиціях сил АТО. Унаслідок обстрілу загинуло четверо українських військовослужбовців. Ще четверо бійців поранені, двоє – травмовані.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.