"Буду вас по-братськи консультувати". Захарова назвала безглуздим набором літер заяву Зеленського про повернення Росії в G8

Захарова: По-братськи хотіли нас потролити, а вийшло як завжди, хоча і по-братськи
Фото: mid.ru

За словами спікерки міністерства закордонних справ Росії Марії Захарової, заява президента України Володимира Зеленського про повернення Росії в G8 містила неграмотні формулювання. Захарова зазначила, що "по-братськи" консультуватиме українського президента, поки він не укомплектує штату українського МЗС.

Спікерка міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала 22 серпня у Facebook "безглуздим набором літер" заяву президента України Володимира Зеленського про те, що повернення РФ до клубу "Великої вісімки" (G8) можливе тільки після припинення конфлікту на Донбасі й повернення окупованого Криму.

Захарова процитувала повідомлення Зеленського. "Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі і звільнення понад 100 політичних в'язнів та українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії", – зазначив глава Української держави.

"Шановний пане президенте України, вам підсунули безглуздий набір літер... Дипломатія – це діяльність держави зі здійснення цілей і завдань власної зовнішньої політики, а також захисту інтересів країни та її громадян за кордоном. Дипломатія є засобом здійснення зовнішньої політики держав. А ось міжнародні відносини – середовищем, де цей засіб, цей інструмент застосовують. Тому держава не може "знову зайняти своє місце в порядку денному дипломатії"... "Перебувати в порядку денному" (у цьому разі, мабуть, мали на увазі центральних світових форумів) – означає те, що учасники форуму обговорюють державу. Росію "сімка" обговорює регулярно. Тому і цю думку сформульовано неграмотно", – написала Захарова.

Вона додала, що, якщо під високою дипломатією розуміти міжнародні майданчики, форуми і клуби, найвищою є Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй, "де Росія бере участь і у формуванні порядку денного, й у реалізації світової політики".

"Не треба ображати центральний орган Організації Об'єднаних Націй, чиї рішення є обов'язковими для виконання. До речі, Мінські угоди було підтримано резолюцією Ради Безпеки. Відповідно, Україна зобов'язана їх виконати... Тепер про сигнали. Їх чекають від вас. І не в соцмережах, а в реальності. Буду вас по-братськи періодично консультувати, поки ви не укомплектували МЗС України. Бо ж навіть ніяково: ніби, знову ж по-братськи, хотіли нас потролити, а вийшло як завжди, хоча і по-братськи", – додала Захарова.

У G7 входять сім країн: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.

Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату "Великої вісімки" в березні 2014 року через анексію Криму.

19 серпня 2019 року на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією і ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.

20 серпня глава Білого дому Дональд Трамп зазначив, що попередній американський президент Барак Обама хотів виходу РФ із "Великої вісімки", але, на його думку, "набагато доречніше" було б залишити РФ у цьому блоці.

21 серпня телеканал CNN повідомив із посиланням на джерело, що Трамп і Макрон домовилися запросити Росію на саміт G7 у 2020 році.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон на пресконференції в Берліні 21 серпня зійшлися на думці, що повернення Росії у "Велику вісімку" було б передчасним.