Бутусов: Бажання забрати Цемаха і зірвати розслідування аварії MH17 змусило Путіна піти на переговори про звільнення полонених

Цемаха вивезли з окупованої території українські спецслужби
Фото: bellingcat.com

Видання колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони "ДНР" Володимира Цемаха Росії має для Нідерландів принциповий характер, тому що він є одним із підозрюваних в аварії Boeing MH17 на Донбасі. Президент РФ Володимир Путін домагається його передання РФ, повідомив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Росія затягує обмін полоненими і провокує інформаційну хвилю, щоб підштовхнути владу України до вигідної для себе формули обміну. Таку думку на своїй сторінці у Facebook висловив головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

"[Президент РФ Володимир] Путін вимагає видати на обмін Володимира Цемаха – командира роти найманців у 2014-му в Сніжному, який є одним із підозрюваних у розслідуванні аварії Boeing MH17... Цемах є однією з найголовніших цілей прокуратури Нідерландів. Саме бажання забрати Цемаха і зірвати розслідування змусило Путіна піти на переговори про звільнення полонених. Росія всіма силами хоче зірвати судовий процес щодо Boeing, який почнеться в Нідерландах 2020 року", – підкреслив Бутусов.

Він припустив, що Цемах може заговорити, якщо його вивезуть у Нідерланди і він дістане гарантії притулку.

"Його видавання в Нідерланди має для слідчих принциповий характер, саме тому він такий важливий для Росії, щоб завдати удару по розслідуванню і перекласти відповідальність на Україну. Якщо Україна звільняє Цемаха – ми отримаємо претензії Нідерландів, що з нашої провини зірвано головне розслідування і Україна допомагає РФ піти від відповідальності", – зазначив журналіст.

Він нагадав про європейські санкції, введені щодо РФ після аварії MH17, і висловив думку, що в інтересах України є той факт, щоб ці санкції були переговорною позицією під час обговорення нової редакції Мінських угод.

"Санкції ЄС – це потужний важіль, щоб змушувати Путіна у принципі про що-небудь із нами домовлятися надалі. Ідуть багаторівневі переговори, вони вимагають тривалого часу, участь бере кілька центрів впливу. Таке не буває швидким. Не в наших інтересах зараз піднімати інформаційну хвилю. Ціна питання дуже висока", – додав Бутусов.

Про те, що Україна може видати РФ колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони "ДНР" Володимира Цемаха, якого підозрюють у причетності до катастрофи літака "Малайзійських авіаліній", збитого 17 липня 2014 року в Донецькій області, сьогодні написав The Newsroom.

3 липня Шевченківський суд Києва заарештував Цемаха на 60 діб як підозрюваного в тероризмі. 1 липня користувач Twitter Necro Mancer, який пише про ситуацію на непідконтрольній території Донецької області, посилаючись на бойовиків "ДНР", розповів, що Цемаха затримали в окупованому Сніжному Донецької області, нібито "накачали" психотропними речовинами і вивезли на підконтрольну Україні територію. Necro Mancer зазначав, що Цемах може стати свідком у справі про катастрофу МН17.

РБК із посиланням на власні джерела, ознайомлені з перебігом переговорів, заявило, що Москва і Київ досягли попередньої домовленості про обмін 33 українців на 33 росіян. Агентство зазначає, що для проведення переговорів про обмін до Москви прибула уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 23 серпня до Києва приїжджала російська омбудсменка Тетяна Москалькова.

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що обмін утримуваними особами між Україною та РФ заплановано на 30 серпня.

"Коммерсантъ" пише, що приблизно 30 утримуваних у Росії українських політв'язнів, серед яких захоплені в листопаді 2018 року моряки і засуджений до 20 років колонії режисер Олег Сенцов, можуть бути помилувані указом президента РФ Володимира Путіна в обмін на звільнення росіян, засуджених в Україні.

30 серпня у СБУ заявили, що процес переговорів щодо обміну утримуваними особами триває.