"Формула Путіна". Порошенко заявив, що Україна відмовилася від дорожньої карти Мінських угод, підписавши "формулу Штайнмаєра"

Порошенко: Сьогодні "формулою Штайнмаєра" називається формула Путіна
Фото: eurosolidarity.org

"Формула Штайнмаєра", яку погодили на засіданні тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі, є формулою президента Росії Володимира Путіна; вона "кардинально" змінює послідовність дій, передбачених Мінськими угодами. Про це йдеться в заяві п'ятого президента України Петра Порошенка та його партії "Європейська солідарність".

Підписавши "формулу Штайнмаєра", яку сьогодні погодили члени тристоронньої контактної групи в Мінську з урегулювання ситуації на Донбасі, Україна відмовляється від дорожньої карти виконання Мінських угод.

Про це йдеться в заяві п'ятого президента Петра Порошенка та його партії "Європейська солідарність", опублікованій на сайті політсили 1 жовтня.

"Сьогодні "формулою Штайнмаєра" називається формула [президента Росії Володимира] Путіна, який кардинально змінює послідовність дій, які були передбачені Мінськими угодами; відкидає дорожню карту Мінських угод, яка була запропонована спільною позицією України, Німеччини і Франції в нормандської форматі", – ідеться в заяві.

Порошенко наголошує, що підписання "формули Штайнмаєра" де-факто означає "послаблення або навіть зняття" санкцій проти Росії, легітимізацію анексії Криму й окупації окремих регіонів Донецької та Луганської областей.

"Ми твердо наголошуємо – ми ніколи не підемо на це. Ми солідаризуємося з тими акціями і закликами, які сьогодні лунають серед ветеранів", – ідеться в заяві.

Члени тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на сході України і представники окремих районів Донецької та Луганської областей 1 жовтня дали письмову згоду на затвердження тексту "формули Штайнмаєра", якою передбачено порядок набуття чинності кількох пунктів Мінських угод щодо місцевих виборів в ОРДЛО.

Як заявив президент України Володимир Зеленський, положення "формули Штайнмаєра" полягають у тому, що закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей почне діяти за умови проведення в цих районах місцевих виборів відповідно до законодавства України й після публікації звіту ОБСЄ щодо виборів відповідно до стандартів організації.

"Жодних виборів під дулами кулеметів не буде і не може бути", – підкреслив Зеленський.

Він зазначив, що усунуто останню перешкоду на шляху проведення саміту "Нормандської четвірки".