Голова ОБСЄ повідомив, що тривають перемовини про нові ділянки розведення на Донбасі

Війна на Донбасі триває із 2014 року
Фото: ЕРА

Голова ОБСЄ, міністр закордонних і європейських справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив, що точніше про ймовірні нові ділянки розведення на Донбасі стане відомо після саміту глав країн нормандського формату.

У межах мінського перемовного процесу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі обговорюють нові ділянки, де може відбутися розведення сил і засобів. Про це 29 листопада під час візиту у Станицю Луганську Луганської області повідомив голова ОБСЄ, міністр закордонних і європейських справ Словаччини Мирослав Лайчак, поінформували "Новости Донбасса".

"Тривають перемовини в межах тристоронньої контактної групи. Ми це підтримуємо. Я не хочу зараз говорити, що в нас вийде. Але є позитивний тренд, є позитивна тенденція", – сказав він.

За його словами, точніша інформація про ймовірні ділянки розведення з'явиться після запланованої на 9 грудня зустрічі глав країн нормандського формату.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини щодо врегулювання конфлікту на Донбасі проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

1 листопада 2019 року завершився процес дзеркального відведення озброєнь у Золотому Луганської області, 11 листопада – у Петрівському Донецької області.

Розведення військ на цих ділянках було однією з умов РФ для проведення зустрічі лідерів "Нормандської четвірки". 15 листопада пресслужба президента України Володимира Зеленського повідомила, що саміт щодо врегулювання конфлікту на Донбасі в нормандському форматі проведуть 9 грудня в Парижі.

19 листопада Зеленський заявив, що має намір обговорити на саміті терміни обміну "всіх на всіх" та чіткі терміни деокупації Донбасу. Він вважає, що питання припинення війни на Донбасі треба вирішувати в дипломатичний спосіб.