Голови "ЦВК", речники "парламентів", обраний ватажок "ЛНР". Рада ЄС оприлюднила санкційний список осіб, причетних до організації "виборів" на Донбасі

Рішення про санкції ухвалили в Раді ЄС сьогодні
Фото: ЕРА

Сьогодні міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили рішення про введення санкцій проти дев'яти осіб, відповідальних за організацію виборів у підконтрольних бойовикам районах Донецької і Луганської областей.

Рада Європейського союзу додала до санкційного списку прізвища дев'яти осіб, які причетні до організації незаконних "виборів" на Донбасі. Про це йдеться в рішенні Ради, оприлюдненому в офіційному журналі ЄС.

До списку занесли:

"Голову ЦВК "ДНР" Ольгу Позднякову та її колегу з терористичної "ЛНР" Олену Кравченко; голову так званої народної ради "ДНР" і колишнього народного депутата України Володимира Бідьовку, "спікера парламенту "ЛНР" Дениса Мірошниченка; заступника голови "ЦВК ДНР" Олексія Найденка і секретаря "ЦВК ДНР" Володимира Висоцького, а також заступника голови "ЦВК ЛНР" Максима Свідченка і секретаря "ЦВК ЛНР" Катерину Терещенко; обраного ватажка "ЛНР" Леоніда Пасічника.

Усіх вищевказаних осіб додали до списку людей, щодо яких у 2014 році було введено санкції за їх загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України.

31 липня 2014 року, після анексії Криму та початку воєнних дій на сході України, Євросоюз увів санкції проти енергетичного, оборонного та фінансового секторів РФ. Крім економічних, Євросоюз також вводив індивідуальні санкції проти громадян і компаній із Росії та України.

Сьогодні міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили рішення про введення санкцій проти дев'яти осіб, відповідальних за організацію виборів у підконтрольних бойовикам районах Донецької і Луганської областей.

11 листопада на підконтрольних бойовикам територіях Донецької та Луганської областей відбулися "вибори депутатів народних рад і глав республік". Президент України Петро Порошенко назвав ці "вибори" фейковими. У прокуратурі Донецької області нагадали, що причетним до організації виборів на Донбасі загрожує довічне позбавлення волі.

"Вибори" в ОРДЛО розкритикували Євросоюз і США. Представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні заявила, що вони порушують міжнародне право і підривають зобов'язання, узяті в межах Мінських угод про врегулювання ситуації на Донбасі. Посольство США в Україні зазначило, що вигоду від "бутафорських виборів" в ОРДЛО одержать тільки прибічники Росії на сході України.

За даними СБУ, жителів окупованих територій заманювали на "вибори" дешевими продуктами – їх продавали біля "виборчих дільниць".

Чинні ватажки "ДНР" і "ЛНР" Денис Пушилін і Леонід Пасічник набрали понад 60% голосів, явка виборців нібито становила приблизно 80%.