Головна причина повернення переселенців на тимчасово окуповані території – відсутність необхідності оплачувати оренду житла – звіт

В Україні зареєстровано 1,374 млн внутрішньо переміщених осіб
Фото: EPA

80% опитаних Міжнародною організацією з міграції у співпраці з центром "Соціальні індикатори" відповіли, що протягом трьох місяців не планують переїздити з тимчасово окупованих територій, 6% що планують переїздити, 14% не відповіли або не знають.

Однією з основних причин повернення внутрішньо переміщених осіб на тимчасово окуповані території України є наявність там житла. Про це йдеться у звіті Національної моніторингової системи щодо соціально-економічних характеристик внутрішньо переміщених осіб, оприлюдненому 9 квітня.

Через телефонне опитування переселенців з'ясували, що 19% респондентів повернулися на тимчасово окуповані території.

Згідно зі звітом, головною причиною повернення на не підконтрольну уряду територію України є наявність там житла, через що немає необхідності оплачувати оренду (85%). Також люди повертаються через сімейні обставини (26%), недостатні можливості для працевлаштування (4%), неможливість інтегруватися в місцеву громаду (3%), обмежений доступ до соціальних послуг (2%) та з інших причин (4%). 3% респондентів не відповіли на запитання.

Серед тих, хто повернувся на тимчасово окуповану територію, більшість – пенсіонери (65%), 25% тих, хто повернулися, – працевлаштовані, 5% – виконують роботу по дому, доглядають за дітьми, 2% – особи з інвалідністю, 2% – безробітні, що активно шукають роботу, 1% – безробітні, які не шукають роботи.

Джерело доходу більшості переселенців, що повернулися на не підконтрольні уряду території, – пенсія за віком або вислугою років (65%), у 35% зарплата, у 9% соціальна допомога, у 8% фінансова допомога від рідних, у 6% випадковий заробіток.

47% із тих, хто повернулися сказали, що відчувають себе в безпеці, 11% – у небезпеці, 40% ні те, ні інше, 2% не знають або не відповіли.

80% відповіли, що протягом трьох місяців не планують переїздити з тимчасово окупованих територій, 6% – що планують переїздити, 14% не відповіли або не знають.

Дослідження проводила Міжнародна організація з міграції у співпраці з центром "Соціальні індикатори" в жовтні – грудні 2018 року по всій території України, окрім тимчасово окупованих районів Донбасу і Криму. 4044 внутрішньо переміщені особи було опитано телефоном, 2403 людини – методом особистого інтерв'ю. Окрім того, у листопаді – грудні 2018 року методом особистого інтерв'ю було опитано 3962 особи, що перетинають лінію розмежування.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.

Станом на 8 квітня 2019 року Мінсоцполітики України зареєструвало 1,374 млн внутрішньо переміщених осіб.