Гордон: Росія хоче роздати якомога більше паспортів українцям, а потім прийти їм на допомогу. Цей трюк старий як світ. Гітлер ним свого часу користувався

Гордон: Уряду Росії необхідно терміново зайнятися своїми громадянами, які живуть у бідності, забувши водночас про Сирію, Венесуелу і, звісно, про Україну
Фото: Gordonua.com

Роздавання російських паспортів громадянам України – це диверсія й елемент гібридної війни, у майбутньому Росія може використати це для початку воєнної операції в Україні нібито для захисту російських громадян, зазначив засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон і нагадав, що свого часу до такого кроку вдавався лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер.

Спрощене видавання російських паспортів громадянам України – це елемент гібридної війни, яку Кремль веде проти України. Таку думку в інтерв'ю радіостанції "Эхо Москвы" висловив журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

"Сам факт видавання російських паспортів громадянам України – це просто диверсія. Це яскравий прояв гібридної війни, яку Росія веде проти України", – сказав Гордон.

На його думку, Верховна Рада має ухвалити закон, згідно з яким громадянам України буде дозволено набувати ще одного громадянства, окрім громадянства країни-агресора – Росії. За порушення цього закону треба позбавляти громадянства України, вважає журналіст.

"На місці Верховної Ради я б негайно ухвалив закон про те, що українцям дозволено мати два громадянства – українське та будь-якої іншої країни, окрім РФ, оскільки з РФ зараз воєнний конфлікт. Коли війну буде припинено, тоді говоритимемо. Зараз жодних паспортів Росії! Якщо хто-небудь із громадян України набуде російського громадянства, у нього негайно потрібно відібрати українське. Це слід прописати в законі. Наприклад, протягом тижня кожен, хто набув російського громадянства, має заявити про це офіційно і здати український паспорт", – запропонував Гордон.

На запитання ведучого, чи не доведеться змінювати для цього Конституцію України, Гордон відповів: потрібно зробити все, щоб припинити повзучу анексію України Росією.

"Тому що не києм, то дрюком... У воєнний спосіб відібрали частину території – кортить, свербить далі в одному місці, треба ще пройти всередину території [України], заглибитися, роздати якомога більше російських паспортів українцям, а потім прийти на допомогу нібито російським громадянам, сказати: "Наші громадяни в біді! Їх ображають". Цей трюк старий як світ. Цим [лідер нацистської Німеччини Адольф] Гітлер свого часу користувався, цим тепер хоче скористатися і Російська Федерація", – зазначив журналіст.

Гордон нагадав, як нещодавно прем'єр РФ Дмитро Медведєв заявив, що 19 млн росіян перебувають за межею бідності, і запропонував російському керівництву зайнятися проблемами жителів Росії, давши спокій Україні.

"Уряду Росії необхідно терміново зайнятися своїми громадянами, які живуть у бідності, забувши водночас про Сирію, Венесуелу і, звісно, про Україну. Досить Росії пхати носа в наші внутрішні справи. Ми самі як незалежна держава здатні розібратися зі своїми внутрішніми питаннями. У Росії багато проблем! Ми ж не говоримо про них. Займайтеся собою!" – звернувся Гордон до росіян.

Він продовжив, що охочі отримати російський паспорт мають пам'ятати про проблеми, із якими можуть зіткнутися в майбутньому.

"Що стосується паспорта Росії... Якщо комусь хочеться своїх дітей відправляти служити в гарячі точки, в ту саму Україну, або [хочеться] в Сирію їхати, гинути там, якщо хочеться бути з усіченим інтернетом, хочеться скуштувати інших принад "русского мира", [наприклад] щоб на мітинг не можна було вийти, не можна було протестувати проти незаконних дій уряду, зануритися у стан диктатури, коли президент один довго і не змінюється, коли закони ухвалюють так, щоб зневажати права і свободи людини, якщо комусь це подобається – діло хазяйське, немає проблем, але тільки здайте український паспорт та набувайте російського громадянства. І ласкаво просимо в "русский мир", – сказав Гордон.

У відповідь ведучий зазначив, що у жителів окупованих територій Донбасу "вибору особливо немає", тому що "принад, які їм обіцяє український паспорт, у них теж немає".

"Для жителів Донецької і Луганської областей з'явиться все те, чого в них немає зараз, щойно російські солдати, радники і військова техніка вийдуть із території України. Приберіть усе це – й усе буде добре! – сказав Гордон росіянам. – Росія незаконно увійшла на територію України, анексувала Крим і частину Донбасу, це скотські дії суверенної країни проти суверенної країни".

Відео: Эхо Москвы / YouTube

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ, що спрощує набуття російського громадянства жителями окупованих бойовиками територій Донбасу.

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що указ "юридично нікчемний" і не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. 8 травня уряд України визнав ці документи недійсними і заявив, що буде просити про такий крок інші країни. В українському Міністерстві у справах ветеранів повідомили, що жителів тимчасово окупованих територій, які незаконно отримали паспорти РФ, можуть позбавити пенсій і соцвиплат в Україні.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна звернеться до ЄС та країн "Великої сімки" з проханням запровадити нові санкції проти РФ у зв'язку з рішенням видавати паспорти жителям тимчасово окупованих територій України.

27 квітня Путін сказав, що набуття російського громадянства можуть спростити для всіх українців. 1 травня він підписав указ про введення спрощеного порядку набуття російського громадянства для певних категорій громадян України.

Міністерство закордонних справ України висунуло вимогу до Росії негайно скасувати цей указ.