Ірина Геращенко: Кількість заручників на Донбасі зросла до 132 осіб, обміну до 5 липня чекати не варто

Геращенко: Окупанти вимагають звільнити беркутівців, які причетні до злочинів на Майдані
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Бойовики хочуть іще раз узгодити перелік полонених, яких вони готові обміняти, повідомила парламентер у гуманітарній підгрупі у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

У полоні бойовиків на Донбасі перебувають 132 українці. Про це 22 червня в ефірі "5 каналу" повідомила перший віце-спікер Верховної Ради і парламентер у гуманітарній підгрупі у тристоронній контактній групі (ТКГ) з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що 5 липня не варто чекати на обмін заручників, оскільки після завершення верифікації бойовики хочуть іще раз узгодити перелік полонених, яких вони готові обміняти.

"Ми бачимо, що зростає кількість українських заручників, і зараз у цьому списку і журналіст, і цивільні особи, яких хапають за проукраїнську позицію. Зате друга сторона, вона не підтверджує наявності багатьох осіб із цього списку. Представники окупантів вимагають, щоб Україна передала, наприклад, беркутівців, які причетні до подій на Майдані, або тих, хто причетний до кривавих подій у Харкові та Одесі", – заявила вона.

За словами Геращенко, ці люди "не мають жодного стосунку до Мінського процесу".

До цього представник України у ТКГ із урегулювання ситуації на Донбасі, другий президент України Леонід Кучма заявив, що 21 липня було досягнуто домовленості завершити узгодження списку заручників і почати процес обміну до наступного засідання контактної групи 5 липня.

За даними СБУ станом на 6 травня, кількість заручників на окупованих територіях Донбасу становила 128 осіб.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.