Ірина Геращенко: Добре, аби у миротворчій місії на Донбасі жінки становили значний відсоток

Ірина Геращенко: Донбас і особливо Крим залишаються закритими для моніторингових місій
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко закликала Парламентську асамблею НАТО підтримати ініціативу України щодо миротворчої місії на Донбасі.

Перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко закликала Парламентську асамблею НАТО підтримати українську ініціативу щодо миротворчої місії на Донбасі, а також участь у ній жінок. Про це Геращенко розповіла під час дискусії "Жінки. Світ. Безпека", яка відбувалася в межах дев'ятої сесії ПА НАТО в Галіфаксі (Канада).

"Традиційно ці дебати збирають велику аудиторію на асамблеї. Користуючись присутністю великої кількості делегацій, розповіла про участь українок у мирних процесах, про роль жінок – військових і цивільних – для відновлення територіальної цілісності і суверенітету України", – написала вона у Facebook.

Нардеп зазначила, що українські жінки платять найстрашнішу ціну за російську агресію.

"Більше 1,5 тис. вдів, більше 2250 мам, що втратили синів... Розповіла про юних медсестер і жінок-солдатів, убитих російськими найманцями, про жінок, які залишаються заручниками на окупованому Донбасі за проукраїнську позицію. Наголосила, що Донбас і особливо Крим залишаються закритими для моніторингових місій, ми не можемо у повній мірі фіксувати всі порушення прав людини там, у тому числі сексуальні злочини... Було б добре, аби у миротворчій місії жінки складали значний відсоток", – розповіла Геращенко.

Нардеп додала, що під час дискусії обмінялася думками щодо активізації ролі жінок у миротворчих процесах зі спеціальним представником генсека НАТО щодо жінок, миру, безпеки Клер Гатчінсон, яка нещодавно відвідувала Україну.

Конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Представники України, Росії, США, Німеччини і Франції ведуть переговори про розміщення миротворців на Донбасі з вересня 2017 року.

Київ наполягає, що миротворці мають бути присутні на всій території Донбасу, зокрема на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону. Москва згодна на розміщення місії ООН тільки на лінії зіткнення.

За оцінкою американських експертів, для розгортання місії на сході України може знадобитися приблизно 20 тис. військовослужбовців із країн, що не входять до НАТО, і 4 тис. поліцейських.

У квітні 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив, що понад 40 країн готові брати участь у миротворчій місії ООН на Донбасі.

8 листопада представник України у підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Євген Марчук повідомив, що параметри введення на схід країни миротворчої місії ООН погоджено приблизно на 30%.