Ірина Геращенко: Ми й досі очікуємо від РФ офіційної відповіді на пропозицію передати їм 36 росіян в обмін на наших громадян

Геращенко: Поділяю обурення родин політв'язнів, які й досі не отримують від держави допомоги для адвокатів
Фото: rada.gov.ua

Стан здоров'я багатьох українських політв'язнів викликає тривогу, зазначила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Україна очікує відповіді від російської сторони на пропозицію передати 36 росіян в обмін на українських політв'язнів. Про це у Facebook 24 липня за підсумками зустрічі з рідними політв'язнів написала перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Поділяю обурення родин політв‘язнів, які й досі не отримують від держави допомоги для адвокатів, що захищають українців і кримстких татар у Криму (тим більше, що ВР заклала в бюджет на підтримку політв‘язнів і їхніх родин, у тому числі на адвокатські послуги, значні суми, більше 90 млн грн)", – заявила політик.

Також рідним повідомили про стан здоров'я політв'язнів.

"По багатьох наших політв'язнях інформація про стан їхнього здоров'я викликає занепокоєння і тривогу..." – написала Геращенко.

Політик зазначила, що низку гуманітарних питань будуть порушувати на зустрічі контактної групи в Мінську 25 липня.

"Ми й досі очікуємо від РФ офіційної відповіді на пропозицію передати їм 36 росіян в обмін на наших", – додала вона.

4 квітня Україна в Мінську заявила про готовність передати РФ 23 росіян в обмін на українських політв'язнів. 18 квітня Геращенко повідомила, що РФ проігнорувала пропозиції України.

16 травня представник РФ у контактній групі Борис Гризлов повідомив, що РФ підтримує обмін утримуваними особами у форматі "157 на 20".

Спікер Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца заявляла 20 травня, що в Росії утримують за політичними мотивами 24 українців, а в окупованому Криму – понад 40.

2 липня Геращенко озвучила список із 23 росіян. До нього увійшли Віктор Агєєв, Олександр Баранов, Анатолій Бусигін, Олександр Валехідіс, В'ячеслав Висоцький, Руслан Гаджиєв, Валерій Гратов, Владислав Гречин, Олег Доронін, Сергій Єгоров, Валерій Іванов, Ігор Кімаковський, Ольга Коваліс, Василь Кусакін, Владислав Макаров, Євген Мефьодов, Максим Одинцов, Олексій Седіков, Денис Сидоров, Максим Сливка, Павло Черних, Лариса Чубарова і Євген Шаталов.

5 липня Геращенко розповіла, що Україна готова передати РФ ще 13 осіб. У цьому списку – головний редактор "РИА Новости Украина" Кирило Вишинський, екс-депутат севастопольської міськради Володимир Галичий, колишній "заступник міністра спорту" окупованого Криму Фарух Камалов, бойовик "ЛНР" Юрій Марчуков, колишній "міністр охорони здоров'я" Криму Петро Міхальчевський, "депутат" так званої Євпаторійської міської ради Криму Сергій Осьмінін, учасник "народної оборони" Криму Олександр Соттаров, дезертир Олександр Синичак та інші. Вона написала Гризлову лист, де запропонувала провести розширене засідання контактної групи в Мінську за участю українського омбудсмена Людмили Денісової і російського уповноваженого з прав людини Тетяни Москалькової для обговорення цієї ініціативи.