Ірина Геращенко: Порошенко двічі влітку говорив телефоном із Путіним щодо питання заручників

27 грудня 2017 року звільнили 74 українців
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

За словами першого віце-спікера Верховної Ради, представника України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірини Геращенко, український президент Петро Порошенко двічі влітку спілкувався із президентом РФ Володимиром Путіним щодо питання звільнення українського режисера Олега Сенцова та інших політв'язнів. Геращенко розповіла, що вина за зрив обміну утримуваними особами в грудні 2018 року лежить цілком на російській стороні.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко 27 грудня нагадала у Facebook, що саме рік тому відбувся великий обмін утримуваними особами між українською стороною та бойовиками "ДНР" і "ЛНР".

"Нам удалося звільнити 74 українців. І я безмежно вдячна всім причетним – у першу чергу президенту [України Петру] Порошенку, нашим дипломатам, усім колегам по мінській групі, представникам Генеральної прокуратури України, Міністерства закордонних справ, Міністерства внутрішніх справ, омбудсмену, пенітенціарній службі, нашим міжнародним партнерам. Дехто не вірив, що нам удасться за п'ять тижнів продумати, пройти й організувати всі формальності, усю логістику, аби помилувати чи змінити запобіжний захід 304 сепаратистам для звільнення 74 наших", – написала Геращенко.

За її словами, Україна робила все можливе, щоб 27 грудня 2018 року "повторити минулорічний успіх і витягнути інших".

"Вина за зірване цьогорічне звільнення – повністю на Росії та її маріонетках. Навіть не дали офіційних відповідей на десятки пропозицій України цього року, на наш заклик забрати з українських тюрем засуджених росіян і віддати наших. Ми робили десятки пропозицій за рік. Ми готові були до найширшого компромісу... Президент Порошенко двічі влітку говорив телефоном із [президентом Росії Володимиром] Путіним. З одного питання – [утримується в колонії в РФ український режисер Олег] Сенцов, інші заручники і політв'язні. Мені сьогодні фізично погано, боляче, що не забрали", – продовжила перший віце-спікер.

За її словами, Сенцова, як і інших політв'язнів, не вдалося звільнити з Росії, попри весь тиск світу, і попри всі зусилля, "досі не забрали наших із тюрем окупованого Донецька і Луганська".

"Але не опускаємо руки. Такий мій принцип. Хоч іноді, особливо після зустрічей із родинами заручників, відчуваєш таке моральне виснаження, що хочеться все кинути..." – додала Геращенко.

27 грудня 2017 року на Донбасі відбувся останній великий обмін утримуваними особами. Україна обміняла 233 затриманих на 73 українських заручників.

26 грудня 2018 року Геращенко повідомила, що українська делегація в тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі не отримала відповіді від представників Росії та бойовиків на пропозицію щодо проведення відеоконференції гуманітарної підгрупи 27 грудня, на якій пропонувала обговорити ініціативи Києва стосовно звільнення утримуваних осіб.