Ірина Геращенко повідомила, що Порошенко готовий помилувати 11 росіян, які просять Путіна обміняти їх на українських політв'язнів

Геращенко: Ці громадяни засуджені за дуже важкими статтями, у тому числі – тероризм

Фото: rada.gov.ua

11 громадян Росії, які перебувають в українських тюрмах, звернулися до президента РФ Володимира Путіна з проханням обміняти їх на українських політв'язнів. Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що президент України Петро Порошенко готовий їх помилувати.

Президент України Петро Порошенко готовий помилувати 11 росіян, засуджених в Україні за тяжкі злочини проти суверенітету, щоб звільнити українських політв'язнів у РФ. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, переговірниця у тристоронній контактній групі Ірина Геращенко.

"Хочу наголосити, що ці громадяни засуджені за дуже важкими статтями, у тому числі – тероризм. Тому коли Кремль називає Олега Сенцова "терористом" за сфабрикованою ФСБ справою, нехай краще подбає про реальних терористів, засланих ФСБ і Кремлем воювати в Україні", – написала Геращенко.

Вона зазначила, що українська сторона передесть представникам РФ у тристоронній контактній групі інформацію про заяви засуджених в Україні росіян, які висловили бажання повернутися в Росію і написали такі прохання президенту Володимирові Путіну.

"Нагадую, поки що немає відповіді з боку РФ на ініціативу передати їм 36 диверсантів, шпигунів, терористів, злодіїв. Немає відповіді і на ініціативу зустрічі омбудсвумен у Мінську 21–22 серпня", – додала Геращенко.

20 травня спікер Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца повідомляла, що в Росії з політичних мотивів утримують 24 українців, а в окупованому Криму – понад 40.

У липні перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко озвучила список із 36 росіян, яких Київ готовий обміняти на ув'язнених у РФ громадян України. 

15 серпня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила, що за останній час 11 громадян Росії, які перебувають в українських тюрмах, звернулися до Путіна з проханням обміняти їх на українських політв'язнів. Усі ці громадяни є в списку, який у липні опублікувала Геращенко.