Ірина Геращенко: У російських "ихтамнет", яких перекидають на Донбас, вилучають паспорти і вручають папірці "громадян ЛДНР"

Геращенко: На окупованому Донбасі все голосніше обговорюють пенсії в Україні
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

За словами першого віце-спікера Верховної Ради Ірини Геращенко, російські паспорти у військових РФ на Донбасі відбирають, щоб у разі загибелі солдатів "замести сліди".

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила у Facebook, що у військових, яких Росія перекидає на український схід, відбирають російські паспорти.

"Цікаві новини з окупованого Донбасу. Із джерел, яким довіряємо, отримано інформацію, що у російських "ихтамнет", яких перекидають на Донбас, у примусовому характері на час виконання бойових завдань вилучають російські паспорти, військові квитки і вручають бумажки "граждан ЛДНР". Щоб у випадку загибелі в донецьких степах чи полону, замести сліди, що то кадрові російські військові", – написала Геращенко.

За її словами, на останній зустрічі в Мінську сторони обговорювали поїздку координатора ОБСЄ у в'язниці на окуповані території.

"Представники ОРЛО почали наполягати, аби координатор зустрівся з громадянами Росії, які просто давно живуть у Луганську й ось вирішили взяти паспорти "республік", оскільки хочуть захищати республіки і російську мову від хунти", – написала Геращенко.

Вона також повідомила, що шахтарі з окупованих територій обговорюють підвищення пенсій в Україні.

"Після перерахунку пенсій шахтарям додали по кілька тисяч гривень виплат. Українські шахтарі задоволені. А от їхні колишні колеги на окупованих територіях в шоці, бо отримують 2 тис. руб. російської подачки. І щодня все голосніше обговорюють "пенсії в Україні". Це гарний сигнал", – написала Геращенко.

За її словами, "уся ця маріонеточна кремлівсько-сурковська шушера, "руководітелі республік", які останній тиждень чекають "свержения хунты в Киеве", мають знати, що в Києві – інші плани, і ми розраховуємо, що нам Донбас допоможуть звільнити самі шахтарі, яким той цирк там скоро конкретно набридне".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. Росія офіційно не визнає присутності на сході України своїх військових.