Ірина Геращенко: Вже рік заблоковано питання звільнення українських заручників. Нас шантажують заручниками

Геращенко про звільнення українських заручників: Про це мають усі говорити
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Україна має вимагати звільнення і кримських татар, і українців, утримуваних у РФ, і заручників, яких бойовики тримають на Донбасі, заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Питання звільнення українських заручників блокують уже рік. Про це в інтерв'ю каналу "1+1" сказала перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

"Це не є пристойним, що в нас уже рік заблоковано питання звільнення заручників. Нас шантажують заручниками. І це очевидно, що українські заручники на Донбасі не можуть чекати миротворців, тому що це процес не завтрашнього дня. Їх треба витягувати сьогодні. І моє бачення таке, що ми маємо поставити обов'язкову вимогу негайно звільнити всіх. І тих політв'язнів Кремля, хто перебуває в російських тюрмах, і тих, хто на окупованих територіях по три роки сидять, і кримських татар. Це має бути не тільки крик українського президента, який у своєму виступі в ООН присвятив блоку заручників великий час і згадав їх за прізвищами і за історіями. Але про це мають усі говорити. Це неправильно, що на фундаментальне право людини, на свободу, так мало сьогодні звертають увагу наші міжнародні партнери", – сказала вона.

Збройний конфлікт на сході України почався в квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

Прес-секретар представника України у тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер зазначала, що процес звільнення заручників залишається заблокованим через представників окремих районів Донецької та Луганської областей, які хочуть звільнення 42 людей, "які не мають жодного стосунку до подій на Донбасі".

6 вересня Геращенко заявляла, що Україна готова до обміну полоненими у форматі "309 на 87".

21 вересня перший віце-спікер ВР сказала, що Україна встановила місце перебування 88 українських заручників із 144.

"І ми готові передати для їхнього звільнення 313 осіб, як дає змогу українське законодавство, ОРДО/ОРЛО", – заявила вона.