Євродепутати відвідали Авдіївку і пункт пропуску "Майорське"

Євродепутати вивчили гуманітарні та екологічні проблеми регіону
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Євродепутати Петрас Аустрявічус і Анна Фотига, разом із послами Словенії в Україні Наташею Прах, Хорватії Томіславом Відошевичем, Португалії –  Марією Христиною Ді Алмейдою – поспілкувалися в Авдіївці з українськими військовими, а на контрольному пункті в'їзду/виїзду "Майорське" – з мирними жителями.

Члени Європейського парламенту відвідали Авдіївку і контрольний пункт в'їзду/виїзду "Майорське" на Донбасі. Про це у Facebook повідомила перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко.

До складу групи увійшли євродепутати Петрас Аустрявічус і Анна Фотига, разом із послами Словенії в Україні Наташею Прах, Хорватії – Томіславом Відошевичем, Португалії – Марією Христиною Ді Алмейдою.

"Наші сміливі європейські друзі побували в Авдіївці, вони стали першими європейцями, які своїми очима побачили зруйновану Промку, поспілкувалися з хлопцями з легендарної 72-ї бригади. Вони шоковані інформацією: за останні дев'ять місяців, коли 72-га захищає Авдіївку, загинуло 57 героїв цієї бригади", – розповіла віце-спікер.

За словами Геращенко, окрім теми безпеки, європейські колеги приділили увагу гуманітарній проблематиці, побувавши на КПВВ "Майорське". Там вони поспілкувалися з жителями з окупованих територій.

Також європейці познайомилися з реалізацією культурних проектів, підтримуваних ЄС, зокрема бібліотекою в Луганській області, об'єктами водопостачання.

Євродепутати відвідали Авдіївський коксохім і взяли участь у розширеній нараді за участю місцевої влади, чиновників і депутатів.

"Ми ухвалили спільне комюніке за результатами цієї наради, ми активізуємо спільні зусилля щодо інформування ЄС стосовно екологічних проблем Донбасу, просимо збільшити допомогу над програмами моніторингу екологічної ситуації для розв′язання екологічних проблем, розмінування", – повідомила Геращенко.

Збройний конфлікт на сході України триває з квітня 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.