Колишнього голову "центрвиборчкому ДНР" Лягіна для затримання виманили із Криму – СБУ

У СБУ пояснили, що для затримання Лягіна реалізували оперативну комбінацію
Фото: ЕРА

Затриманого українськими правоохоронцями ексголову "ЦВК ДНР" Романа Лягіна повідомили про підозру за статтею про держзраду та відправили під арешт, зазначили у СБУ.

Українські правоохоронці затримали колишнього голову "центрвиборчкому ДНР" Романа Лягіна після спецоперації. Про це 14 червня поінформували у СБУ.

"Співробітники Служби безпеки України у результаті комплексу заходів реалізували оперативну комбінацію з виведення з тимчасово анексованої РФ території Криму "ексголови центральної виборчої комісії" та "ексміністра праці та соціальної політики" терористичної організації "ДНР", – ідеться в повідомленні.

У СБУ зазначили, що затриманого вже повідомили про підозру за статтею про державну зраду й обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Наприкінці 2013 року Лягін з'являвся на акціях Євромайдану в Донецьку. У лютому 2014 року в центрі Донецька його побили невідомі, у яких, за словами очевидців, були георгіївські стрічки на рукавах.

До донецьких сепаратистів примкнув у квітні, оскільки, за його словами, "відчував відповідальність за рідний регіон".

Він був активним учасником "російської весни" в Донецьку. 11 травня 2014 року Лягін оголосив результати фейкового референдуму "про самовизначення ДНР" менше ніж за три години після закриття дільниць для голосування.

У вересні 2014 року сепаратист очолив "ЦВК ДНР", до 26 вересня він був "міністром праці та соціальної політики ДНР". У квітні 2016 року Лягіна через конфлікт із ватажком терористів "ДНР" Олександром Захарченком відправили у відставку, його затримали бойовики. Пізніше його звільнили, він виїхав у Росію.

У 2017 році Лягін у соцмережах писав: "Я – організатор референдуму і відповідальний за зрив українських виборів 2014 року. Робив те, що робив, через переконання, щиро і з повною віддачею! Тому що вірив у Росію, яка нас не покине. Але вона кинула, причому під танки! Тисячі людей забивають, як худобу, для телевізійної картинки. Донбасу не судилося пройти шлях Криму! Нас зрадили і продали!.. Росії, яку ми собі уявляли, немає, а може, ніколи й не було. Для повернення до нормального життя, відновлення роботи підприємств неминуче повернення в Україну! Донбас – це Україна!"

Про затримання Лягіна українськими правоохоронцями повідомив 14 червня 2019 року генпрокурор України Юрій Луценко.