Комбат "Донбас-Україна" назвав бійців "Донбасу" тітушками і закликав владу заборонити їм використовувати шеврони із соколом, який пікірує

У батальйоні "Донбас-Україна" хочуть, щоб батальйон "Донбас" припинив використовувати шеврони із соколом
Фото: Батальйон спеціального призначення НГУ "Донбас" / Facebook

За словами командира батальйону "Донбас-Україна" В'ячеслава Власенка, бійці батальйону "Донбас" – це "тітушки, яких використовують для вирішення бізнес-питань".

Командир батальйону "Донбас-Україна" В'ячеслав Власенко під час прес-конференції в Києві закликав владу заборонити бійцям батальйону "Донбас" використовувати шеврони із соколом, який пікірує, повідомляє кореспондент інтернет-видання "ГОРДОН".

"Це знаменитий підрозділ, який було утворено навесні 2014 року активістами, які бажають захищати свою донецьку землю. І тоді прийшла така ідея. Основною ідеєю було саме звільнити землі Донбасу, землі України від сепаратистської чуми. Від початку, коли зібралися добровольці, у всіх було бажання зі зброєю в руках боротися із сепаратизмом і потім уже з російськими терористичними військами. Це основний задум, який був у всіх. Тоді не було метою у нас, у бійців батальйону, займатися політичною діяльністю, економічною діяльністю чи ще якоюсь", – зазначив він.

Власенко додав, що "батальйон починався з партизан".

"Надалі батальйон здобув за бажанням усіх бійців державний статус Національної гвардії України і перетворився на 2-й батальйон спеціального призначення резерву Національної гвардії України, де ми отримали стрілецьку зброю, отримали кілька стареньких мінометів 82-го калібру і почали воювати", – заявив комбат "Донбас-Україна".

Він зазначив, що "поруч завжди крутилися люди, які не мали особливого ставлення до бойових дій".

"Ми вирішили сьогодні зібратися і вимагати від влади заборонити категорично використовувати наш священний атрибут (шеврон із соколом, який пікірує. – "ГОРДОН") у своїх політичних та інших цілях деякими особами, які зеленого поняття не мають, що таке бойові дії, патріотизм. Одні гасла. Продовженням батальйону "Донбас" Національної гвардії я вважаю 46-й батальйон спеціального призначення під назвою "Донбас-Україна". Це батальйон, який дотримується всіх ідей, що були нами втілені у 2014 році. У батальйоні присутній дух батальйону "Донбас", – сказав Власенко.

Комбат додав, що є люди, які не мають стосунку до цього батальйону, але носять його шеврони.

"Це тітушки, яких використовують для вирішення бізнес-питань, бандитських питань тощо. Я маю на увазі тих людей, які зараз перебувають під Верховною Радою", – підкреслив він.

Власенко заявив, що під Радою є приблизно 10 бійців батальйону "Донбас", які колись брали участь у бойових діях.

"Я їх не засуджую. Дуже важко протидіяти Семенченку (колишній командир "Донбасу" Семен Семенченко. – "ГОРДОН"), тому що дуже красиво він уміє говорити, обіцяти і перетягувати на свій бік, але час усе розставляє на свої місця", – сказав Власенко.

Він заявив, що "звучать заклики бійцям, щоб покинули свої позиції на передовій у зоні АТО і їхали на Київ".

"Це явна провокація, щоб військовослужбовці дезертирували зі своїх позицій. Лунають заклики брати зброю і їхати на Києві. Це теж злочин. Лунають заклики захопити владу. Це теж злочин", – зазначив він.

Добровольчий батальйон "Донбас" було створено навесні 2014 року. На його базі сформували батальйон оперативного призначення "Донбас" Національної гвардії України, а також 46-й окремий батальйон спецпризначення "Донбас-Україна" Збройних сил України.

На сайті "Донбасу" повідомляють, що бійці батальйону забезпечують умови надійного функціонування органів державної влади, органів військового управління та оперативного розгортання військ, а також захищають і боронять важливі об'єкти та комунікації, "ведуть боротьбу з диверсійно-розвідувальними групами, та антидержавними незаконно утвореними озброєними формуваннями".

Семенченко заявив, що "Донбас" бере участь у мітингу під Верховною Радою.