Контактна група в Мінську поки не досягла прогресу в переговорах щодо обміну утримуваними особами – Пристайко

Пристайко сказав, що у тристоронній контактній групі й далі намагаються домовитися про обмін
Фото: president.gov.ua

Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі поки не вдалося домовитися про оновлення списків для обміну утримуваними особами між Україною та РФ, сказав глава українського зовнішньополітичного відомства Вадим Пристайко.

18 грудня в Мінську учасники тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі не досягли прогресу в питанні обміну утримуваними особами між Україною та РФ. Про це телеканалу "Україна 24" повідомив глава українського зовнішньополітичного відомства Вадим Пристайко.

"Що я бачу на сьогодні, на превеликий жаль, про оновлення списків в іншій підгрупі домовитися не вдалося. Я бачу сьогодні, що нам не вдалося досягти прогресу", – зазначив міністр.

Пристайко уточнив, що йдеться про переговори, які відбуваються 18 грудня в Мінську.

Він додав, що у тристоронній контактній групі й далі намагаються домовитися про обмін.

9 грудня 2019 року в Парижі відбувся перший протягом трьох років саміт лідерів "Нормандської четвірки" – України, Франції, Німеччини та Росії – щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Він тривав приблизно вісім годин. У межах саміту лідери держав провели двосторонні переговори, зокрема відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та президента РФ Володимира Путіна.

Сторони домовилися до кінця року погодити повне припинення вогню на Донбасі і провести обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх", також обговорили розширення мандата спостережної місії ОБСЄ та розведення сил і засобів на трьох ділянках.

Зеленський під час нормандського саміту 9 грудня заявив, що внаслідок обміну можуть повернутися додому 72 українці.

Глава російського Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, який входить в оточення помічника президента Росії Владислава Суркова, 9 грудня анонсував обмін у форматі "всіх на всіх" до кінця року. Так звана уповноважена із прав людини в терористичній "ДНР" Дар'я Морозова підтвердила домовленості з українською стороною стосовно обміну утримуваними особами. За її словами, Київ вніс до списку на обмін 88 "прибічників ДНР", утримуваних на території України. Бойовики, зі свого боку, підтвердили українській стороні список із 53 осіб.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти й докази.