Кучма заявив, що ремонт мосту в Станиці Луганській триватиме від півтора до трьох місяців

Кучма спостерігав за відведенням сил і розбиранням укриттів
Фото: novosti.dn.ua

Під час розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської, яке відбувалося під наглядом ОБСЄ, був присутній другий президент України Леонід Кучма.

Другий президент України, голова української делегації на переговорах у Мінську Леонід Кучма спостерігав за процесом відведення збройних сил та засобів біля Станиці Луганської в Луганській області. Про це 28 червня повідомив сайт "Новости Донбасса".

Українські військовослужбовці відійшли на 500 м, незаконні збройні формування – на 1,5 км. Почали розбирання бетонних блоків, які слугували укриттям.

Після остаточного розведення сил буде відремонтовано міст через Сіверський Донець, Міжнародний комітет Червоного Хреста виділив €60 млн на ремонт.

Як повідомив Кучма, за умови дотримання перемир'я ремонт мосту може тривати від півтора до трьох місяців.

Автомобільний міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській підривали кілька разів, остаточно його було зруйновано після сутички 19 березня 2015 року.

Пропускний пункт поблизу населеного пункту відкрили 27 жовтня 2015 року. Пішоходи завдяки тимчасовим дерев'яним конструкціям і далі користуються мостом для переходу на контрольовану бойовиками територію та у зворотному напрямку.

В ОБСЄ не раз заявляли, що такі умови переходу становлять небезпеку для цивільного населення, і закликали відремонтувати міст.

21 вересня 2016 року на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську було підписано рамкове рішення про початок розведення сил і засобів на Донбасі на трьох ділянках. Воно вже відбулося в Петровському (1 жовтня 2016 року) і Золотому (7 жовтня 2016 року). Спроби відвести сили та озброєння в районі Станиці Луганської виявлялися безрезультатними. Українська сторона звинувачувала російсько-терористичні війська в обстрілах, які зривали розведення сил.

За повідомленням російського представника на переговорах у Мінську Бориса Гризлова, 5 червня 2019 року було досягнуто домовленості про розведення сил і озброєнь у районі Станиці Луганської.

26 червня у штабі операції Об'єднаних сил повідомили, що біля Станиці Луганської відбувся перший етап розведення сил і засобів. Командування ООС підкреслювало, що розведення не послаблює позицій українських військовослужбовців і не має створювати небезпеки для життя і здоров'я мирного населення з обох боків лінії розмежування.

27 червня спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що підрозділи "ЛНР" також було відведено вглиб не контрольованої українським урядом території.