Кулеба: Угода по Донбасу й мир із Росією – це різні речі

Кулеба: Стратегічна мета Росії – розворот України, наша стратегічна мета – продовження євроінтеграційного курсу
Фото: Людмила Островская / Facebook

За словами віцепрем'єр-міністра України з питань європейської інтеграції Дмитра Кулеби, Росія й надалі заважатиме Україні в розвитку.

Досягнення домовленостей щодо врегулювання ситуації на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не варто розцінювати як встановлення миру з Росією, заявив 7 жовтня віцепрем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Дмитро Кулеба на зустрічі з бізнес-спільнотою, повідомляє "Укрінформ".

"Залишиться Крим, агресія Росії проти України почалася з окупації Криму, незаконної. Донбас, угода по Донбасу й мир із Росією – це різні речі", – сказав Кулеба.

Він додав, що українці мають бути реалістами й чітко усвідомлювати, що Росія й надалі намагатиметься заважати Україні в розвитку.

"Стратегічна мета Росії – розворот України, наша стратегічна мета – продовження [євроінтеграційного] курсу. Це як ваші конкуренти, їхня мета – задавити вас на ринку, але це не означає, що ви будете сидіти, склавши лапки, і говорити: окей, задавили – так задавили. Кожен веде свою гру, і тут сили асиметричні", – зазначив Кулеба.

Він підкреслив, що курс України на євроінтеграцію залишається незмінним.

1 жовтня 2019 року члени тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на сході України і представники окремих районів Донецької та Луганської областей дали письмову згоду на затвердження тексту "формули Штайнмаєра", якою передбачено порядок набуття чинності кількох пунктів Мінських угод щодо місцевих виборів в ОРДЛО. У листі на ім'я спецпредставника ОБСЄ у ТКГ Мартіна Сайдіка, який підписав представник України у тристоронній контактній групі Леонід Кучма, ідеться, що Україна приймає текст формулювання імплементації "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, поширений і погоджений дипломатичними радниками глав держав та урядів України, ФРН, Франції та РФ 11 вересня.

Як заявляв президент України Володимир Зеленський, положення "формули Штайнмаєра" полягають у тому, що закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей почне діяти за умови проведення в цих районах місцевих виборів відповідно до законодавства України й після публікації звіту ОБСЄ щодо виборів відповідно до стандартів організації. "Ніяких виборів під дулами кулеметів не буде й не може бути", – підкреслив Зеленський. Він зазначив, що усунуто останню перешкоду на шляху проведення саміту "Нормандської четвірки".