Лайчак заявив, що до виборів на Донбасі українська влада повинна мати доступ до всієї його окупованої території

Лайчак: Очевидно, що люди повинні мати доступ до інформації
Фото: ЕРА

Голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак заявив, що до моменту проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі люди там повинні мати доступ до інформації, а український уряд – до будь-якого місця на цій території.

Українська влада мусить мати доступ до будь-якого місця на території тимчасово окупованого Донбасу, зокрема кордону з РФ, до моменту проведення місцевих виборів на цих територіях. Про це повідомив чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак на полях 26-го засідання Ради міністрів ОБСЄ у Братиславі, пише "Укрінформ" 7 грудня.

"Міністр [закордонних справ України Вадим] Пристайко дав чітко зрозуміти, і це дуже логічно, що для того, щоб вибори були вільними та чесними, вони мають відбуватися у середовищі, яке є демократичним, чесним та вільним. Очевидно, що люди повинні мати доступ до інформації. І український уряд повинен мати доступ до будь-якого місця на своїй території", – сказав Лайчак, коментуючи питання про вибори в ОРДЛО і відновлення контролю Україною над державним кордоном із РФ.

Він нагадав, що український уряд про це заявив, і, на його думку, це логічно.

"Будемо сподіватися, що це відбудеться", – додав Лайчак.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

1 жовтня 2019 року члени тристоронньої контактної групи і представники ОРДЛО дали письмову згоду на затвердження тексту "формули Штайнмаєра", якою передбачено порядок набуття чинності кількох пунктів Мінських угод щодо  місцевих виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Як заявляв президент України Володимир Зеленський, положення "формули Штайнмаєра" полягають у тому, що закон про особливий статус ОРДЛО почне діяти за умови проведення в цих районах місцевих виборів відповідно до законодавства України і після публікації звіту ОБСЄ щодо виборів відповідно до стандартів організації.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що вибори на Донбасі мають відбутися за українськими законами, за участю українських партій і тільки після того, як припиниться вогонь, а Київ здобуде контроль над російсько-українським кордоном на сході України.

5 грудня помічник президента України Андрій Єрмак сказав, що вибори в тимчасово окупованих районах Донбасу мають відбутися одночасно з виборами на решті території України – 31 жовтня 2020 року.